Koruzni žganci, pripravljeni po tem preverjenem receptu, so odlična priloga k kranjski klobasi in solati iz mladega zelja. Z le nekaj preprostimi sestavinami boste ustvarili jed, ki jo zaznamujejo bogati okusi in prijeten domač vonj po masti z ocvirki.
Sestavine za koruzne žgance z ocvirki
- 0,5 litra vode
- 300 g koruzne moke
- 1 žlica soli
- 3 žlice masti z ocvirki (ali več, po okusu)
Postopek
1V lonec nalijemo vodo, dodamo sol in zavremo. Ko voda zavre, vanjo naenkrat stresemo koruzno moko.
2Moke ne mešamo, ampak pustimo, da voda ponovno zavre in se moka sprime v kepo. Z ročajem kuhalnice nato v sredini kepe naredimo luknjo, ki seže do dna lonca. Ko začne voda brbotati tudi v luknji, lonec pokrijemo (ali le napol pokrijemo) in kuhamo 20 minut.
3Lonec odstavimo z ognja. Če je potrebno, odlijemo odvečno vodo, a jo prihranimo (izkušnje kažejo, da je količina vode običajno ravno pravšnja). S kuhalnico nato močno premešamo moko in vodo, da nastanejo veliki žganci. Če je potrebno, dodamo prihranjeno vodo. Lonec pokrijemo in pustimo žgance počivati 10 minut.
4Medtem v majhni kozici segrejemo mast z ocvirki. Počivane velike žgance prelijemo s polovico segrete masti. Z velikimi vilicami ali kuhalnico začnemo rezati koruzne kepe v loncu na manjše koščke, dokler ne dosežemo želene velikosti.
5Žgance postrežemo kot prilogo, prelite s preostankom masti z ocvirki, ob kranjski klobasi in solati iz mladega zelja.