This post is also available in:
English (Angleลกฤina)
Baklava s pistacijo – kraljevska sladica z bogatim okusom je ena najbolj priljubljenih orientalskih slaลกฤic, ki s svojo hrustljavo teksturo in soฤno sredico navduลกi vsakega sladkosneda. Ta razliฤica zamenjuje klasiฤne orehe z razkoลกnimi, grobo mletimi pistacijami, ki v kombinaciji z maslenim testom in osveลพilnim limoninim sirupom ustvarijo nepozabno harmonijo. Je idealna izbira za praznovanja, poroke ali ko ลพelite gostom ponuditi nekaj zares posebnega in prefinjenega.
Sestavine za baklavo s pistacijo (za velik pekaฤ)
- 1 kg vleฤenega testa (najboljลกe je domaฤe ali sveลพe kupljeno)
- 1 kg grobo mletih neslanih pistacij
- 250 g masla
- 2 dcl olja
Za sirup (agda)
- 2 kg sladkorja
- 3 litre vode
- 6 vreฤk vanilijevega sladkorja
- 1 limona (bio), narezana na kolobarje
Postopek
1Najprej pripravimo sladkorni sirup (agdo), saj mora biti popolnoma hladen, ko z njim prelijemo peฤeno baklavo. V lonec zlijemo vodo, dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter na zmernem ognju poฤasi segrevamo. Ko tekoฤina zavre, dodamo rezine limone in kuhamo ลกe 10 minut. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
2Pripravimo maลกฤobno meลกanico tako, da maslo stopimo in ga zmeลกamo z oljem. V globlji pekaฤ, ki smo ga premazali z maลกฤobo, poloลพimo 7 do 8 plasti vleฤenega testa. Vsako plast sproti premaลพemo z meลกanico masla in olja. Na zadnjo plast v tem nizu potresemo prvo plast grobo mletih pistacij.
3Nadaljujemo z nizanjem plasti: poloลพimo 3 do 4 liste testa, vsakega vmes premaลพemo z maลกฤobo, nato pa ponovno potresemo s pistacijami. Ta postopek ponavljamo, dokler ne porabimo skoraj vsega testa in pistacij.
4Zakljuฤimo z zadnjim nizom 7 do 8 plasti vleฤenega testa (brez vmesnih pistacij), ki jih prav tako premaลพemo. Zloลพeno baklavo z dlanmi rahlo pritisnemo navzdol, da se plasti poveลพejo in postanejo bolj kompaktne.
5Z ostrim noลพem baklavo razreลพemo na kocke ali rombe. Prelijemo jo s preostankom stopljenega masla in olja โ preliv naj bo obilen in naj prodre v zareze. Peฤemo v predhodno ogreti peฤici 15 minut na 180 ยฐC, nato temperaturo zniลพamo na 110 ยฐC in peฤemo ลกe eno uro, da se lepo zlato obarva in prepeฤe.
6Vroฤo baklavo takoj po vzemu iz peฤice prelijemo s popolnoma ohlajenim sirupom. Pustimo jo stati na sobni temperaturi, da se ohladi, nato pa jo ฤez noฤ postavimo v hladilnik. ฤe baklava popije ves sirup, ji ga po potrebi ลกe malo dolijemo.
Nasveti za popolno baklavo s pistacijo
โข Kljuฤ do hrustljave baklave je temperaturni ลกok: baklava mora biti vroฤa, sirup pa hladen (ali obratno), nikoli pa oboje toplo.
โข Uporabite neslane pistacije, saj bi sol pokvarila okus sladice. ฤe imate le slane, jih pred mletjem dobro operite in posuลกite.
โข Pri rezanju uporabite zelo oster noลพ in ga med rezanjem veฤkrat obriลกite, da bodo rezi ฤisti.
โข Baklava je najboljลกa naslednji dan ali celo po dveh dneh, ko se okusi prepojijo in testo vpije ravno prav tekoฤine.
โข Limona v sirupu ni le za okus, ampak prepreฤuje, da bi sladkor v sirupu kristaliziral.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Ali lahko namesto pistacij uporabim druge oreลกฤke?
Seveda. Tradicionalna baklava se pogosto pripravlja z orehi, odliฤna pa je tudi z mandlji ali leลกniki. Postopek priprave ostane enak.
Zakaj se mi zgornja skorja pri rezanju dviguje?
To se zgodi, ฤe noลพ ni dovolj oster ali ฤe plasti niste dovolj dobro premazali z maลกฤobo. Pomaga tudi, da pred rezanjem celo zloลพenko z dlanjo ฤvrsto pritisnete navzdol.
Kako dolgo lahko hranim baklavo?
Baklava je ena tistih sladic, ki imajo dolg rok trajanja. V hladilniku jo lahko hranite do 10 dni, na hladnem mestu v shrambi pa pribliลพno teden dni. S ฤasom postaja le ลกe boljลกa.