Če se vam zdi peka potice prezahtevno opravilo, se najprej lotite orehovih polžkov. Malo bolj enostavni so za pripravo in prav tako dobri.
Sestavine za orehove polžke
Testo
- 250 g mehke bele moke
- 10 g kvasa
- 30 g sladkorja
- lupinica neškropljene limone
- 1,5 dl mleka
- pol žličke soli
- 2 rumenjaka
- 120 g masla
Nadev
- 300 g mletih orehov
- 100 g sladkorja
- 100 ml smetane
- sneg iz enega beljaka
- 1 žlica medu
- 2 žlici ruma
- pol žličke cimeta
- limonina lupinica
Postopek
1Na delovno površino presejemo moko, po obodu posolimo, na sredini naredimo jamico, vanjo nalijemo pol deci mleka, žličko sladkorja, nadrobimo kvas. Primešamo malo moke z roba in pustimo vzhajati, da se naredi kvasec.
2V posodo damo preostalo mleko, maslo in sladkor, damo na ogenj in mešamo, da se sladkor stopi. Ko se mleko ohladi, vanj umešamo rumenjake, limonino lupinico, lahko tudi žlico ruma.
3Zmes ob stalnem mešanju prilivamo k moki in zgnetemo gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo eno uro vzhajati.
4Medtem pripravimo nadev. Orehe prelijemo z vročo smetano, dodamo sladkor, med, rum, cimet in limonino lupinico. Iz beljakov stepemo čvrst sneg, da bo lažje, dodamo ščepec soli in žličko mrzle vode. Beljake nežno umešamo v orehovo maso.
5Vzhajano testo na rahlo pomokanem prtu razvaljamo na debelino 3 milimetrov. Nanj namažemo nadev in s pomočjo prta čim bolj tesno zvijemo.
6Zavitek zrežemo na 1-2 cm velike kolutke, ki jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem. Med njimi pustite dovolj prostora, ker bodo še vzhajali. Pečico predgrejemo na 50°C in vanjo potisnemo pladenj z polžki, pustimo vzhajati 30 minut, nato povišamo temperaturo v pečici na 180 °C in polžke pečemo 35 minut, da postanejo zlato rumeni.