Pita Gorki

Znam svetuje

Iลกฤete pravo idejo za zdrav, okusen in oฤem prijazen obrok? Ta recept je primeren tudi za kuharje zaฤetnike, saj je preprost, priprava pa hitra in nezahtevna. Slane pite so simpatiฤna reลกitev tako za malo preprostejลกe kosilo kot za okusno malico. In najbolje od vsega je, da puลกฤajo prosto pot domiลกljiji. Sestavine zanje lahko izbirate po lastnem okusu oziroma, kot bi na Koroลกkem dejali: ยปSpucite hladilnik!ยซ Niฤ bat kombinirat raznorazne stvari. Seveda, zakon je, ฤe se le da, da uporabljate sveลพo sezonsko zelenjavo. ฤŒe jo boste kombinirali z mesom, pa naj bo kakovostno, od zaupanja vrednega mesarja. Moja zimska izvedba slane pite vsebuje piลกฤanฤje meso, por, brstiฤni ohrovt in za piko na i pekoฤe posuลกene paradiลพnike. Pa zakurimo in gasa!

Sestavine

Krhko testo:

  • 100 g masla
  • 200 g moke (navadni moki lahko za bolj zdrav uฤinek dodate tretjino pirine)
  • 1 jajce
  • za konico noลพa sode bikarbone
  • 2 ลพlici mrzle vode
  • ลกฤepec soli

Nadev:

  • piลกฤanฤje prsi (1 kos)
  • 20 dag pora
  • 25 dag brstiฤnega ohrovta
  • 4 poloviฤke pekoฤih posuลกenih paradiลพnikov
  • 2 stroka ฤesna
  • sol
  • poper

Polivka:

  • 1 kisla smetana
  • 2 jajci
  • 3 ลพlice mleka
  • ovฤji sir ali parmezan

Priprava

1Testo najlaลพe naredimo na roke. Penasto zmeลกamo maslo, sol in jajce, nato pa v zmes zameลกamo moko in sodo. Ko bo zmes dobila kaลกasto konsistenco, dolijemo vodo ali hladno mleko. Na hitro pregnetemo in oblikujemo v kepo testa. Iz sestavin moramo narediti testo s ฤim manj gibanja, ker bomo s tem ohranili rahlo in krhko testo. ฤŒe ga boste preveฤ gnetli, bo elastiฤno, to pa bo povzroฤilo, da se bo v peฤici skrฤilo in postalo ฤigumasto. Testo zavijte v alu folijo in ga dajte poฤivati v hladilnik za eno uro.

2Testo malo razvaljajte in z njim obloลพite model. S prsti ga kar poลกteno pritisnemo ob robove. Testo, ki ลกtrli ฤez rob, odtrgamo. Testo preluknjamo po vsej povrลกini z vilicami in ga pribliลพno 15 minut peฤemo v peฤici pri 180 ยฐC. Testo se mora speฤi in mogoฤe malo porjaveti.

3Medtem ko se testo peฤe, pripravimo nadev. Piลกฤanฤje prsi nareลพemo na manjลกe kose, por na kolobarje, paradiลพnik na trakce in ฤesen sesekljamo. Brstiฤni ohrovt vrลพemo za pet minut v krop. Vse skupaj damo v ponev in na oljฤnem olju malo popraลพimo. Nadev nato enakomerno porazdelimo ฤez peฤeno pito, posolimo, popopramo. Sestavine za polivko zmeลกamo skupaj, razลพvrkljamo in z njo prelijemo pito. ฤŒez poloลพimo par koลกฤkov masla in jed poloลพimo v peฤico.

Sestavine naj bodo kar se da sveลพe.

4Peฤemo na 200 ยฐC pribliลพno 30 minut oziroma tako dolgo, da se povrhu naredi lepa skorjica.

Lepo zapeฤena skorjica

5Ko je pita peฤena, jo okrasimo s peterลกiljem in z oljฤnim oljem.

V naลกi spletni trgovini se nahajajo vrhunski izdelki po neverjetnih cenah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite