Iลกฤete pravo idejo za zdrav, okusen in oฤem prijazen obrok? Ta recept je primeren tudi za kuharje zaฤetnike, saj je preprost, priprava pa hitra in nezahtevna. Slane pite so simpatiฤna reลกitev tako za malo preprostejลกe kosilo kot za okusno malico. In najbolje od vsega je, da puลกฤajo prosto pot domiลกljiji. Sestavine zanje lahko izbirate po lastnem okusu oziroma, kot bi na Koroลกkem dejali: ยปSpucite hladilnik!ยซ Niฤ bat kombinirat raznorazne stvari. Seveda, zakon je, ฤe se le da, da uporabljate sveลพo sezonsko zelenjavo. ฤe jo boste kombinirali z mesom, pa naj bo kakovostno, od zaupanja vrednega mesarja. Moja zimska izvedba slane pite vsebuje piลกฤanฤje meso, por, brstiฤni ohrovt in za piko na i pekoฤe posuลกene paradiลพnike. Pa zakurimo in gasa!
Sestavine
Krhko testo:
- 100 g masla
- 200 g moke (navadni moki lahko za bolj zdrav uฤinek dodate tretjino pirine)
- 1 jajce
- za konico noลพa sode bikarbone
- 2 ลพlici mrzle vode
- ลกฤepec soli
Nadev:
- piลกฤanฤje prsi (1 kos)
- 20 dag pora
- 25 dag brstiฤnega ohrovta
- 4 poloviฤke pekoฤih posuลกenih paradiลพnikov
- 2 stroka ฤesna
- sol
- poper
Polivka:
- 1 kisla smetana
- 2 jajci
- 3 ลพlice mleka
- ovฤji sir ali parmezan
Priprava
1Testo najlaลพe naredimo na roke. Penasto zmeลกamo maslo, sol in jajce, nato pa v zmes zameลกamo moko in sodo. Ko bo zmes dobila kaลกasto konsistenco, dolijemo vodo ali hladno mleko. Na hitro pregnetemo in oblikujemo v kepo testa. Iz sestavin moramo narediti testo s ฤim manj gibanja, ker bomo s tem ohranili rahlo in krhko testo. ฤe ga boste preveฤ gnetli, bo elastiฤno, to pa bo povzroฤilo, da se bo v peฤici skrฤilo in postalo ฤigumasto. Testo zavijte v alu folijo in ga dajte poฤivati v hladilnik za eno uro.
2Testo malo razvaljajte in z njim obloลพite model. S prsti ga kar poลกteno pritisnemo ob robove. Testo, ki ลกtrli ฤez rob, odtrgamo. Testo preluknjamo po vsej povrลกini z vilicami in ga pribliลพno 15 minut peฤemo v peฤici pri 180 ยฐC. Testo se mora speฤi in mogoฤe malo porjaveti.
3Medtem ko se testo peฤe, pripravimo nadev. Piลกฤanฤje prsi nareลพemo na manjลกe kose, por na kolobarje, paradiลพnik na trakce in ฤesen sesekljamo. Brstiฤni ohrovt vrลพemo za pet minut v krop. Vse skupaj damo v ponev in na oljฤnem olju malo popraลพimo. Nadev nato enakomerno porazdelimo ฤez peฤeno pito, posolimo, popopramo. Sestavine za polivko zmeลกamo skupaj, razลพvrkljamo in z njo prelijemo pito. ฤez poloลพimo par koลกฤkov masla in jed poloลพimo v peฤico.

4Peฤemo na 200 ยฐC pribliลพno 30 minut oziroma tako dolgo, da se povrhu naredi lepa skorjica.

5Ko je pita peฤena, jo okrasimo s peterลกiljem in z oljฤnim oljem.