Ko sonce zaฤne poleti sijati in drevesa obrodijo soฤne in zrele breskve, je ฤas za nekaj posebnega. Karamelizirane breskve so priljubljena sladica, ki osvoji srce vsakega ljubitelja sadja.
Sestavine za karamelizirane breskve
- 4 srednje velike breskve, razpolovljene in brez koลกฤice
- 50 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 ลพlica limonovega soka
- ลกฤep soli ali vanilijev izvleฤek za dodaten okus
Postopek
1Breskve operite, razpolovite in odstranite koลกฤice.
2V veฤji ponvi stopite maslo na srednje visoki temperaturi. Dodajte sladkor in kuhajte, dokler sladkor ne zaฤne karamelizirati in postane zlato rjave barve. Pazite, da se ne zaลพge!
3Ko je karamel zlato rjav, dodajte breskve s prerezano stranjo navzdol. Kuhajte 3-5 minut, ali dokler breskve ne postanejo mehke in dobro prepojene s karamelom.
4Po ลพelji dodajte limonov sok (ali sol ali vanilijev izvleฤek). To bo uravnoteลพilo sladkost in dodalo sveลพino.
5Postrezite vroฤe. Karamelizirane breskve so odliฤne same ali pa kot dodatek k sladoledu, jogurtu ali skuti.
Nasvet
ฤe ลพelite dodati ลกe veฤ okusa, lahko na karamel dodate tudi malo alkohola, kot je rum ali brandy, in ga pustite, da izpari, preden dodate breskve.