Jagodna torta z meto, grškim jogurtom in bezgom

Znam svetuje

Osvežilna, lahka in aromatična, po okusu pa božanska! Ta torta je prava poletna kraljica, in upam si trditi, da vas bo navdušila. Sestavljena je iz jagodno-metine kreme, lahke kreme z grškim jogurtom in bezgom ter slastnega jagodnega želeja. Po želji biskvit zamenjamo s piškotno podlago in si prihranimo uporabo pečice.

Sestavine za jagodno torto z meto, grškim jogurtom in bezgom

Sestavine ustrezajo tortnemu pekaču, premera 20 cm. Lahko uporabimo tudi večji pekač, s premerom 22 cm, vendar bodo količine biskvita, če jih ne povečamo, zadoščale za eno (spodnjo) plast biskvita.

Biskvit

  • 2 jajci (velikostni razred M)
  • 60 g kristalnega sladkorja
  • 50 g gladke moke
  • 15 g škroba

Vlaženje biskvita

  • 100 ml vode
  • 10 g limoninega sladkorja
  • 20 g kristalnega sladkorja

Jagodna krema z meto

  • 150 g zamrznjenih ali svežih jagod
  • 30 ml vode
  • 20 g kristalnega sladkorja
  • 12-15 lističev sveže mete (3-4 g)
  • 2,5 lističa želatine
  • 85 g sira mascarpone
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 150 g sladke smetane za stepanje

Krema z grškim jogurtom in bezgom

  • 150 g jogurta grškega tipa
  • 80 ml bezgovega sirupa
  • 100 g sira mascarpone
  • drobno naribana lupinica 1 bio limone
  • 10 g sladkorja v prahu oz. po okusu
  • 30 ml mleka
  • 2 lističa želatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Jagodni žele

  • 100 g zamrznjenih ali svežih jagod
  • 50 ml vode
  • 20 g kristalnega sladkorja oz. po okusu
  • 1,5 lističa želatine

Postopek

Biskvit

1Pečico segrejemo na 180 °C.

2Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.

3Suhe sestavine presejemo na jajčno maso in jih nežno vmešamo z lopatko.

4Maso enakomerno premažemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo 15 minut.

5Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in do mlačnega ohladimo na mreži.

6Mlačen biskvit ovijemo v plastično živilsko folijo do uporabe, nato ga prečno prerežemo na dva enaka diska, vrhnjo kožico pa odstranimo.

Vlaženje biskvita

Vodo s sladkorji segrejemo do vretja in ohladimo.

Jagodna krema z meto

1Jagode, sladkor, vodo in lističe mete na nizki temperaturi z občasnim mešanjem zavremo. Ko zavre, kozico odstavimo, jo pokrijemo s pokrovom in pustimo stati 20 minut.

2V tem času stepemo sladko smetano in jo damo na hladno.

3Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

4Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem v prahu.

5Vso vsebino iz kozice prelijemo v ožjo, višjo posodo in zmeljemo s paličnim mešalnikom.

6Jagodni pire z meto po potrebi nekoliko segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine.

7Mlačen pire dodamo k siru mascarpone in z ročnim mešalnikom dobro premešamo.

8Nazadnje z lopatko primešamo še stepeno smetano.

Spodnjo plast biskvita postavimo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč z acetatno folijo. Premažemo ga z jagodno kremo in površino poravnamo. Drugo plast biskvita obrežemo na premer 16 cm oz. 4 cm manj od premera torte. Položimo ga na sredino kreme, z rokami nežno potisnemo ob kremo in ga navlažimo.

Krema z grškim jogurtom in bezgom

1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.

2Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Jogurt, bezgov sirup, sir mascarpone, limonino lupinico in sladkor v prahu (po okusu/potrebi) z ročnim mešalnikom gladko zmešamo.

4Mleko segrejemo in v njem raztopimo ožete lističe želatine. Prilijemo ga h kremi in dobro premešamo.

5Z lopatko primešamo še stepeno smetano.

Kremo s pomočjo dresirne vrečke (vrečke za brizganje) nabrizgamo najprej okoli biskvita, da zapolnimo rob, nato še po sredini. Površino poravnamo in torto damo za eno uro v hladilnik, da se krema učvrsti in ohladi.

Jagodni žele

1Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

2Jagode, vodo in sladkor zavremo in zmeljemo v pire.

3V pireju raztopimo ožete lističe želatine in ga ohladimo do mlačnega.

Mlačen pire prelijemo po ohlajeni kremi in torto damo v hladilnik za vsaj 6 ur, da se dobro ohladi. Ohlajeni torti snamemo obroč, previdno odlepimo acetatno folijo in jo poljubno dekoriramo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite