Losos v omaki iz limone, česna in smetane je odličen način priprave te ribe. Losos je en najboljših virov omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za zdravje srca in možganov. Kisline omega-3 pomagajo zmanjšati vnetja in tveganje za srčne bolezni ter izboljšajo kognitivne funkcije. Beljakovine so ključne za vzdrževanje mišične mase in zdravja kosti, pa tudi za zdravljenje telesa. Losos je tudi odličen vir visokokakovostnih beljakovin.
Bogat je tudi z mnogimi vitamini in minerali, vključno z vitaminom D, ki je pomemben za zdravje kosti in imunskega sistema. Prav tako je dober vir vitaminov B, ki so ključni za proizvodnjo energije in ohranjanje zdravja možganov in živčnega sistema.
Sestavine za lososa v omaki iz limone, česna in smetane
Za lososa
- 4 lososove fileje (približno 170 g vsak)
- sol in sveže mleti črni poper
- 2 žlici oljčnega olja
Za limonino-česnovo smetanovo omako
- 2 žlici masla
- 4 stroki česna, drobno sesekljani
- 1 skodelica tekoče smetane
- 1/2 skodelice piščančje juhe
- sveže iztisnjen sok ene limone
- naribana lupina ene limone
- sol in sveže mlet črni poper
- 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja
Postopek
1Lososove fileje posolimo in popopramo na obeh straneh.
2Na srednje visoki temperaturi segrejemo oljčno olje v veliki ponvi. Dodamo lososove fileje in jih pečemo 4-5 minut na vsaki strani, dokler niso lepo zapečeni in skoraj povsem prepečeni. Lososove fileje odstranimo iz ponve in jih postavimo na krožnik.
3V isti ponvi stopi maslo. Dodaj sesekljan česen in pražimo, dokler ne postane zlato rjav (pazimo, da se ne zažge).
4Zmanjšamo ogenj na srednje nizko, nato dodamo smetano, piščančjo juho, limonin sok in limonino lupino. Pustimo, da omaka zavre, nato zmanjšamo ogenj in pustimo, da omaka nežno vre 3-4 minute, dokler se ne zgosti.
5Omako posolimo in popopramo po okusu, nato dodamo sesekljan peteršilj.
6Lososove fileje vrnemo v ponev in jih prelijemo z omako. Pustimo, da se segrejejo v omaki za minuto ali dve, nato jih postrežemo.