Pirina orehova potica

Znam svetuje

Odlična potica iz pire. Lahko jo pripravite za Veliko noč, ali pa kar tako.

Sestavine za pirino orehovo potico

za testo

  • 1 kocka kvasa ali 2 suhega
  • 600 g gladke pirine moke
  • 250 g sladke smetane
  • 200 g mleka
  • 150 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlički soli

za nadev

  • 600 g mletih orehov
  • 150 g mleka
  • 120 g sladkorja
  • 3 žlice kisle smetane
  • 3 beljaki (nestepeni)
  • 1 jajce
  • 1 limona (sok in lupina)

Postopek

1Kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo preostale sestavine brez maščobe. Zamesimo testo, najprej mešamo z mešalnikom počasi in postopoma dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo 10 minut na najvišji hitrosti, da testo postane gladko. Testo pokrijemo in pustimo da vzhaja 1 uro.

2Med vzhajanjem pripravimo nadev. Orehe poparimo z vrelim mlekom in dobro premešamo. V nekoliko ohlajen nadev primešamo ostale sestavine.

3Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati 10 minut. Testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v namaščen pekač za potico, pokrijemo in še enkrat vzhajamo.

4Vzhajano potico premažemo z jajcem ali maslom, na več mestih prebodemo in postavimo v vročo pečico. Potico pečemo 45 minut na 200 stopinj, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo. Pečeno pustimo nekaj minut v modelu, jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite