Svetovno znana krema.
Sestavine
- 5 listov bele želatine
- 1 vaniljev strok
- 300 ml mleka
- 3 rumenjaki
- 100 g sladkorja
- 300 ml smetane
- nastrgana čokolada (za okras)
Priprava
1Želatino namočimo v hladni vodi. Vaniljev strok vzdolž prerežemo, izluščimo sredico in jo damo v mleko. Skupaj s strokom zavremo, mleko odstavimo s štedilnika in odstranimo strok.
2Rumenjake in sladkor kremasto stepemo z metlico za sneg nad vročo kopeljo. Vroče vaniljevo mleko postopoma umešamo v jajčno kremo. Iztisnemo želatino in jo v vroči kremi med mešanjem raztopimo.
3Kremo postavimo na hladno za okoli 1 uro, da začne želirati. (Preizkusimo tako, da z nožem gremo skozi kremo. Če ostaja sled, je pravi čas.) Smetano čvrsto stepemo in jo z metlico za sneg umešamo v kremo.
4S kremo nalijemo posodice, oplaknjene s hladno vodo, in jih vsaj za 4 ure, najbolje pa čez noč, postavimo v hladilnik, da se krema strdi. Za okras položimo na vrh nastrgano čokolado.