Drobnjakova kremna juha

Znam svetuje

Drobnjakova kremna juha je preprosta, vendar nasitna in sveža. Drobnjak je najmanjši pripadnik družine lukovk in se odlično ujema s krompirjem, čebulo in česnom, kar dokazuje tudi ta kremna juha.

Drobnjak si lahko pripiše dosti pohvalnih besed: bogat je z vitaminom A in C ter vitaminom B12. Preganja prehlad, dviguje razpoloženje. Če na dan zaužijemo samo 100 gramov drobnjaka, dobimo kar 50 mg vitamina C, to pa je že 85 odstotkov naših dnevnih potreb. Zato ga kar redno uporabljajmo, najbolje svežega, ki ga malo ali obilno posipamo po že gotovih jedeh.

Sestavine za drobnjakovo kremno juho

  • 1 žlička masla ali oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 3 skodelice sesekljanje čebule, skupaj z zelenimi repki
  • 1/2 skodelice sesekljanega drobnjaka
  • 3 krompirje
  • 1,2 l zelenjavne ali piščančje bistre juhe
  • sol in poper
  • kisla smetana

Postopek

1Posodo, v kateri bomo kuhali drobnjakovo kremno juho, damo na ogenj in vanjo dodamo maslo, ko se nekoliko stopi, pa sesekljan česen. Naj ogenj ne bo premočan. Ko česen zadiši, dodamo še sesekljano čebulo. Premešamo in kuhamo, dokler se ne zmehča. Če se oprijema dna lonca, dodamo malo juhe.

2Ko se čebula zmehča, dodamo olupljen in narezan krompir, nekaj minut mešamo, potem pa zalijemo z juho in kuhamo, dokler se krompir popolnoma ne zmehča. Po želji ga zmiksamo s paličnim mešalcem ali juho prelijemo v blender, zmiksamo in vrnemo v lonec.

3Začinimo s sveže mletim poprom, po vrhu pa dodamo sesekljan drobnjak. V vsak krožnik lahko damo žlico kisle smetane – naj si jo vsak jedec sam umeša v juho.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite