Sirov narastek, znameniti sufle (soufflรฉ), je doma v Franciji, ampak tudi pri nas ga radi jemo. Stepeni beljaki ga naredijo rahlega kot oblaฤek, parmezan pa mu podari svoj pikanten okus. Seveda lahko uporabimo tudi druge mastne sire, na primer grojerja ali ementalerja. Najpomembneje pa je, da sufle postreลพemo ลกe vroฤega, naravnost iz peฤice.
Sestavine
- 1 veฤje jajce
- ลกฤep soli
- 50 g parmezana
- 200 ml mleka
- 3 rezine ลกunke
- maลกฤoba in moka za modelฤke
Postopek
1Peฤico segrejemo na 200 stopinj. Loฤimo rumenjak od beljaka. Beljaku dodamo malo soli in stepemo trd sneg.
2Rumenjak stepemo z grobo nastrganim parmezanom in mlekom, dodamo na kocke narezano ลกunko in nato poฤasi sneg beljaka.
3Meลกanico razporedimo po namaลกฤenih in pomokanih modelฤkih in sufleje peฤemo 8-10 minut. Sirov sufle postreลพemo ลกe vroฤ, lahko pa tudi ohlajen. Dobri sta obe verziji.