Ringlojeva marmelada

Znam svetuje

Ringlojeva marmelada se kuha iz ringlojev (Cydonia oblonga L.), plodov drevesa ringloja. Okus ringloja je precej edinstven. Ima sladek, kiselkast in rahlo aromatiฤen okus, ki se razlikuje od drugih sadnih vrst. Nekateri opisujejo okus ringloja kot kombinacijo okusov hruลกke, jabolka in citrusov.

Sladkost ringloja je uravnoteลพena s prijetno kislostjo, kar daje plodu osveลพujoฤo in kompleksno aromo. Aroma ringloja je lahko nekoliko diลกeฤa, kar doda dodatno dimenzijo okusu. Okus ringloja se razvija in postaja ลกe bolj intenziven, ko se plod kuha ali uporablja pri pripravi marmelad, omak in drugih jedi.

Sestavine za ringlojevo marmelado

  • 2 kg zrelih ringlojev
  • 1/2 kg rjavega sladkorja
  • 1 ลพlica kardamoma
  • 1 ลพliฤka cimeta
  • 2 neลกkropljeni limoni – sok in lupinica

Postopek

1Ringloje operemo, olupimo in jim odstranimo peลกko. Nato jih nareลพemo na manjลกe koลกฤke in damo v lonec. Dodamo jim sladkor, sok limon in lupinico ter poฤasi kuhamo na srednjem ognju do vretja. Redno meลกamo, da se marmelada ne prismodi.

2Ko se sladkor stopi, ogenj zmanjลกamo in poฤasi kuhamo ลกe kakลกnih 45 minut, odvisno od tega, kako gosto marmelado ลพelimo. Sproti odstranjujemo morebitno peno, ฤe se pojavi na gladini. Dodamo ลกe cimet in kardamom ter zmes zmeljemo s paliฤnim meลกalnikom.

3Po 45 minutah kuhanja preverimo gostoto marmelade. Na hladen kroลพnik kanemo nekaj kapljic marmelade. ฤŒe se hitro strdi in ne teฤe, je marmelada dovolj gosta. ฤŒe se ลกe vedno preveฤ tekoฤa, nadaljujemo s kuhanjem in preverjamo gostoto na nekaj minut. Ko je marmelada dosegle ลพeleno gostoto, ugasnemo ogenj. Pustimo marmelado poฤivati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.

4S ลกe vroฤo marmelado napolnimo dobro oprane in sterilizirane kozarce, ki jih tesno zapremo. Kozarce lahko steriliziramo tako, da jih postavimo v vrelo vodo, v peฤico na 100 stopinj Celzija ali pa jih operemo v vroฤi vodi z milnico ter nato dobro speremo. Pokrijemo jih z odejo in ohladimo. Ringlojevo marmelado hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Obstaja veฤ razlogov, zakaj radi kuhamo ringlojevo marmelado:

  1. Trdost in kislost ringlojev: Ringloji so trdi in kisli plodovi, ki jih je teลพko jesti sveลพe. Ko se ringloji skuhajo, pa se zmehฤajo in postanejo bolj uลพitni.
  2. Obogatitev okusa: Ringlojeva marmelada ima intenziven okus in vonj, ki je kombinacija sladkega, kislega in blago aromatiฤnega okusa. Kuhanje ringlov poveฤa koncentracijo teh okusov, kar daje marmeladi bogato in kompleksno aromo.
  3. Pektin: Ringloji vsebujejo naravni pektin, snov, ki pomaga zgostiti marmelado. Med kuhanjem ringlov se pektin sprosti in tvori gelasto strukturo, kar omogoฤa, da se marmelada pravilno zgosti.
  4. Konzerviranje: Kuhanje ringlov v marmelado pomaga podaljลกati obstojnost plodov. Skozi postopek kuhanja in dodajanja sladkorja se ustvarijo neugodni pogoji za mikrobe, kar omogoฤa, da marmelada ostane sveลพa dlje ฤasa.
  5. Uporaba pri peki in v kulinariki: Ringlojeva marmelada je vsestranska in se lahko uporablja v ลกtevilnih sladicah, pecivih, nadevih in omakah. Kuhanje ringlov v marmelado omogoฤa ustvarjanje sladkih, kiselkastih in aromatiฤnih dodatkov za razliฤne jedi.

Poleg tega je kuhanje ringlov v marmelado tradicionalen naฤin obdelave teh plodov, saj se ringloji ne uลพivajo pogosto sveลพi. Kuhanje ringlov v marmelado je torej odliฤen naฤin, kako izkoristiti te plodove in ustvariti okusno in trajno sladko marmelado.

Med pomembnejลกimi zdravilnimi sestavinami v ringlojih so:

  1. Prehranske vlaknine: Ringloji so bogati s prehranskimi vlakninami, ki so pomembne za zdravje prebavnega sistema. Vlaknine prispevajo k pravilnemu delovanju ฤrevesja, pomagajo uravnavati prebavo ter vzdrลพujejo obฤutek sitosti.
  2. Antioksidanti: Ringloji vsebujejo antioksidante, kot so polifenoli, flavonoidi in vitamini C in E. Antioksidanti pomagajo zmanjลกevati oksidativni stres v telesu, ki je povezan z razvojem bolezni, ter ลกฤitijo celice pred poลกkodbami prostih radikalov.
  3. Vitamin C: Ringloji so bogat vir vitamina C, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju imunskega sistema, spodbujanju zdrave koลพe, tvorbi kolagena, absorpciji ลพeleza in drugih pomembnih presnovnih procesih.
  4. Fenolne spojine: Ringloji vsebujejo fenolne spojine, ki imajo protivnetne in protimikrobne lastnosti. Te spojine lahko pomagajo zmanjลกati vnetja v telesu ter ลกฤitijo pred okuลพbami.
  5. Minerali: Ringloji vsebujejo minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, ลพelezo in fosfor. Ti minerali so kljuฤni za pravilno delovanje razliฤnih telesnih sistemov, vkljuฤno z ลพivฤnim, miลกiฤnim in kostnim sistemom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite