Jota je priljubljena enolonฤnica, predvsem na Primorskem in na Krasu. Vฤasih je jota veljala za jed reveลพev, danes pa je zaradi edinstvenega okusa in predvsem zdravih sestavin, vedno bolj priljubljena enolonฤnica.
Sestavine
- 2 konzervi fiลพola
- 600 g krompirja
- 1 kg kislega zelja
- 400 g suhih in prekajenih vrลกiฤkov
- 2 veliki ฤebuli
- 5 strokov ฤesna
- ลกopek peterลกilja
- steblo zelene
- majaron
- timijan
- ลพliฤka sladke rdeฤe paprike
- sol
- poper
- 0,3 dcl oljฤnega olja ali dve ลพlici svinjske masti
Postopek
1V veฤjem loncu, v tem boste kuhali joto, na masti ali olju popraลพimo sekljano ฤebulo, in sicer toliko ฤasa, da se zmehฤa. Ko je ฤebula narejena, dodamo sesekljan ฤesen, narezano zeleno in peterลกilj Ko ฤesen zadiลกi v lonec damo ลกe kislo zelje, ki ga prej malo oplaknemo pod tekoฤo vodo, da jota ne bo prekisla.
2Zaฤinimo s poprom, papriko, majaronom in timijanom, dobro premeลกamo, dodamo ลกe suho meso in na zmernem ognju duลกimo, po potrebi dolivamo vodo.
3Krompir olupimo, zreลพemo na majhne kocke, malo posolimo in skuhamo do mehkega. Ko je krompir kuhan, polovico krompirja z vodo v kateri se je kuhal zlijemo v lonec z zeljem.
4Eno konzervo fiลพola, skupaj s tekoฤino damo v zelje. Krompir, ki nam je ostal, drugo konzervo fiลพola in tekoฤino od fiลพola, spasiramo. Ta pire damo v joto, da bo lepo gosta.
5Zavremo na moฤnem ognju, potrebno je obฤasno premeลกati, da se jota ne prime na dno lonca. Pustimo vreti nekaj minut in naลกa jota je gotova. Meso nareลพemo in postreลพemo v joti.