Špageti z mletim mesom ali tudi špageti po bolonjsko so znamenita jed z omako iz govejega mesa, ki prihaja iz italijanskega mesta Bologna. V našem receptu vsebuje tudi slanino in malo kokošjih jetrc.
Sestavine za špagete po bolonjsko
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 steblo zelene
- 50 g šampinjonov
- 250 g mletega govejega mesa
- 75 g slanine ali šunke
- 2 kosa kokošjih jetrc
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 125 ml suhega belega vina
- sol
- poper
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- 300 ml jušne kokošje osnove
- 125 g sladke smetane
- 450 g špagetov
- sveže nastrgan parmezan
Postopek
1V velikem loncu segrejemo olje in maslo. Dodamo drobno sesekljano čebulo, drobno narezan korenček, sesekljano zeleno in narezane gobe ter dušimo 10 minut. Dodamo meso in narezano slanino ter vse skupaj pražimo še 10-15 minut, da meso lepo porjavi.
2Dodamo sesekljana piščančja jetrca in paradižnikovo mezgo ter dušimo 3 minute. Dolijemo vino in začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dolijemo jušno osnovo. Zavremo, pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi 1 uro. Vmešamo smetano in kuhamo odkrito, da tekočina povre.
3V velikem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in v njej skuhamo špagete, ki jih odcedimo in damo v servirno posodo.
4Polovico omake prelijemo čez testenine. Dobro premešamo, ostanek omake pa porazdelimo po vrhu. Potresemo s parmezanom.