Sacher torta

Znam svetuje

Stara, dobra klasika, ki ne razoฤara! Sacher torta je zelo ฤokoladna, se topi v ustih in je v kombinaciji z dobro mareliฤno marmelado res prava zmagovalka. Za dober uspeh je kljuฤnega pomena da se drลพimo koliฤin in postopka. V kolikor torto hranimo v hladilniku, jo vsaj pol ure pred postreลพbo drลพimo na sobni temperaturi, serviramo pa jo v druลพbi hladne stepene smetane.

Sestavine za Sacher torto

Sestavine ustrezajo pekaฤu premera 18 cm.

ฤŒokoladno testo (biskvit)

  • 4 jajca sobne temperature (velikostni razred M)
  • 130 g zmehฤanega masla
  • 150 g temne ฤokolade (45-50%)
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 80 g gladke moke
  • 20 g kakava v prahu
  • 15 g ลกkroba

Premaz

  • 200 g gladke, kvalitetne mareliฤne marmelade sobne temperature

ฤŒokoladna glazura

  • 200 g temne ฤokolade (45-50%)
  • 50 g masla
  • 5 ลพlic olja

Postopek

ฤŒokoladno testo (biskvit)

1ฤŒokolado stopimo nad paro in jo ohladimo do mlaฤnega. Jajca loฤimo. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v ฤvrst sneg.

2Mehko maslo kremno stepemo s sladkorjem v prahu (uporabimo trikotni nastavek za meลกanje), nato med stepanjem dodajamo en po en rumenjak. Ko so rumenjaki umeลกani, dodamo stopljeno ฤokolado in na najniลพji hitrosti meลกalnika meลกamo da dobimo enotno, kremno maso.

3Moko, ลกkrobย in kakav premeลกamo in presejmo na ฤokoladno maso. Na najniลพji hitrosti meลกalnikaย gladko zmeลกamo.ย Z lopatko v treh korakih neลพno vmeลกamo sneg beljakov.

4Maso enakomerno porazdelimo po pekaฤu, ki smo ga obloลพili s papirjem za peko (dno).ย 

5Peฤemo v ogreti peฤici na 170 stopinj pribliลพno 45ย minut. Ker se peฤice med seboj razlikujejo, po 40ย minutah peke naredimo preizkus z zobotrebcem (ko iz testa potegnemo suh zobotrebec, je testo peฤeno).

6Peฤenemu biskvitu po 5 minutah odstranimo obroฤ in ga ohlajamo na mreลพi.ย Ko je dovolj ohlajen, da ga lahko drลพimo z rokami, ga obrnemo in odstranimo papir za peko. Biskvit postavimo nazaj v prvoten poloลพaj in ga popolnoma ohladimo. Ohlajen biskvit preฤno prereลพemo na 3 enakeย dele (diske), vrhnjo hrustljavo skorjico odstranimo.ย 

7Na mreลพo postavimo spodnjo plast biskvita in jo enakomerno premaลพemo z marmelado (*del marmeladeย po ลพelji zmeลกamo z nekaj vode in ruma, da se vpije v testo in nato ลกe premaลพemo z marmelado). Pokrijemo z drugo plastjo biskvita, premaลพemo z marmelado in postopek ponovimo ลกe s tretjo plastjo. Torto sedaj v celoti (tudi obod) premaลพemo z marmelado. Pomagamo si s paletnim noลพem, saj bo povrลกina tako res enakomerna in gladka.ย Torto do oblivanja hranimo v hladilniku.

8Mreลพo postavimo na pekaฤ, ki smo ga obloลพili s plastiฤno ลพivilsko folijo (tako pri oblivanju ne umaลพemo povrลกine) in pripravimo glazuro.

ฤŒokoladna glazura

1ฤŒokolado z maslom stopimo nad paro; preden dodamo olje, odvzamemo eno ali dve ลพlici ฤokolade, ki jo bomo potrebovali za napis. Damo jo v dresirno vreฤko.

2Stopljeni ฤokoladi dodamo olje in gladko zmeลกamo. ฤŒe se nam zdi, da je ฤokolada pregosta in ne steฤe lepo z ลพlice, dodamo ลกe malo olja. 

3Torto takoj oblijemo: najprej kroลพno ob robu in nato ลกe po sredini. Z veฤjim paletnim noลพem poravnamo povrลกino torte in odstranimo viลกek ฤokolade, ki mora lepo steฤi po robu torte. Torto poljubno popiลกemo s prihranjeno ฤokolado.

4Torto s pladnjem vred damo za 10 minut v hladilnik, da se ฤokolada strdi. 

5S pomoฤjo dveh paletnih noลพev ali lopatke jo prestavimo na servirni kroลพnik.

Nasvet

โ€‹Torta naj vsaj pol ure pred postreลพbo poฤaka izven hladilnika, da se omehฤa in prepoji. Postreลพemo jo s stepeno smetano.

โ€‹

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite