Nekateri bi rekli: Ma qe dobro. Turli tava je tradicionalna turška jed, pravzaprav enolončnica, ki se pripravlja v glineni posodi ali tavi. Narejena je iz dušene zelenjave, lahko pa ji dodamo tudi praženo, mleto meso, kar bomo storili po tem receptu. Na koncu se turli tava peče v pečici, da se zelenjava in meso zmehčata in obarvata zlato-rjavo. Jed se običajno postreže z zelenjavnim ali jogurtovim prelivom ter s kruhom ali rižem.
Sestavine za turli tavo
- 1 kg mešanega mesa – jagnjetina, svinjina, teletina
- 2 krompirja
- 3 korenčki
- 1 bučka
- 2 rdeči papriki
- 150 g stročjega fižola
- 5 bamijev
- 2 paradižnika
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- nekaj lovorjevih listov
- 4 stroke česna
- 1/2 žlica kisa
- olje
- sol
- poper
Postopek
1Meso narežemo na manjše koščke. Na kocke narežemo papriko, bučko, bamije, čebulo in korenček. Stročji fižol očistimo, odstranimo konce. Na kocke narežemo še krompir in paradižnik. Česen pa nasekljamo na tanke lističe.
2V loncu prepražimo meso, ki mu dodamo čebulo. Ko se meso rahlo opeče, dodamo še zelenjavo. Vse premešamo, dodamo še lovorove liste in krompir, po potrebi dolijemo še malo olja. Primešamo še česen, paradižnik in mleto rdečo papriko.
3Po okusu solimo, prilijemo malo kisa in popramo. Dolijemo 300 ml vode, premešamo ter pokrito kuhamo 15 minut.
4Z zajemalko vse sestavine prenesemo v glineno posodo, jo pokrijemo in v pečico pečemo 1 uro na 200 stopinj Celzija.