Germknodel – sladica smučarjev

Znam svetuje

Germknodel je najbolj priljubljena sladica smučarjev. Avstrijci jo uživajo celo kot glavno jed in zadnj let je ta odličen cmok v ponudbi tudi pri nas.

Sestavine za germknodel

Testo

  • 10 g kvasa
  • 30 g masla
  • 30 g sladkorja
  • 250 g moke
  • 1 rumenjak
  • ščepec soli
  • 120 ml mlačnega mleka
  • 100 g slivovega džema ali marmelade

Preliv

  • 80 g masla
  • 50 g maka
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1Moko presejemo v skledo in dodamo sol ter premešamo. V manjši posodi zmešamo sladkor, kvas in mleko ter počakamo, da kvas vzhaja. Vse skupaj nato vlijemo v moko, dodamo rumenjak in stopljeno maslo. Gladko zmešamo in zgnetemo v testo, ki naj bo prožno in voljno. Na toplem ga pustimo vzhajati približno 1 uro, da se njegov volumen podvoji.

2Na pomokani površini testo razdelimo na 10 enako velikih delov. Iz testa oblikujemo krogle, ki jih razvaljamo na velikost desertnega krožnika. Na sredino testa damo žličko džema ali marmelade, testo dobro zapremo in oblikujemo kroglo. Cmoke pokrijemo s krpo in jih pustimo še pol ure vzhajati.

3V loncu zavremo vodo in dodamo žlico sladkorja in malo soli. Vode naj bo 2,5 cm. Cmoke pokrite kuhamo približno 5 minut, jih obrnemo, preluknjamo z zobotrebcem in kuhamo še 4 minute. Voda naj rahlo vre.

4Cmoke poberemo iz posode in jih položimo v globoke krožnike. Prelijemo jih s stopljenim maslom ter posipamo z mešanico sladkorja v prahu in maka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite