Zeljni narastek je hitro pripravljen, okusen in nasiten. Je tudi odliฤna reลกitev, ko nam ostane nekaj mesa in ne vemo, kako bi ga uporabili. Najbolj prav pride peฤeno svinjsko meso, klobasa ali slanina. Narastek je lahko kot priloga ali samostojna jed.
Sestavine
- manjลกa glava zelja (belega)
- 200 g mesa
- 180 g kisle smetane
- 3 jajca
- 4 ลพlice moke
- sol in poper po okusu
- ลพliฤka kumine (mlete)
- peterลกilj
Postopek
1Zelje oฤistimo in nareลพemo na trakove.
2V kozici na malce olja dobro zduลกimo zelje. Najprej kozico pokrijemo, da zelje izpusti vodo, nato pa ga praลพimo odkritega. Veฤkrat premeลกamo. Ko zelje postane mehko, ga odstavimo z ognja in ohladimo.
3V posodi razลพvrkljamo jajca, dodamo smetano in moko. Dobro premeลกamo, najbolje z meลกalnikom, da ni grudic. Dodamo na koลกฤke narezano meso, zaฤinimo in vse skupaj prelijemo ฤez zelje. Premeลกamo, da nastane gosta masa.
4Pekaฤ obloลพimo s peki papirjem ali pa ga dobro namastimo z mastjo. Enakomerno porazdelimo maso in v ogreti peฤici na 180 stopinj Celzija narastek peฤemo dobre pol ure.
5Posujemo ga s sveลพim peterลกiljem, razreลพemo na veฤje kose in postreลพemo.