Božična torta

Znam svetuje

Božična torta je posebna torta z jogurtovo kremo, ki mora prespati v hladilniku, ko pa jo ugriznemo, se iz nje razlije sočno polnilo z malinami. Njami!

Božična torta in njen okus

Božična torta je sladka in praznična poslastica, kjer se prepletajo različni okusi in teksture. Biskvit je nežen, rahel in sočen, s pridihom oreščkov in dišečega cimeta, ki prinaša toplino božičnega časa.

Jogurtova krema s pečenim jabolkom in cimetom dodaja osvežilen in kremast okus, ki se odlično ujema s slajšim biskvitom. Malinovo polnilo pa prinaša svežino in rahlo kiselkast pridih, kar naredi celotno izkušnjo še bolj bogato in uravnoteženo sladko-kislo. Kombinacija teh okusov zagotavlja pravo praznično razvajanje brbončic.

Hranila, ki jih najdemo v božični torti

V tem receptu za božično torto najdemo različna hranila, ki so prisotna v sestavinah, uporabljenih za pripravo biskvita, jogurtove kreme in malinovega polnila. Tu je nekaj ključnih hranil:

  1. Beljakovine: Beljakovine so prisotne v jajcih, moki, jogurtu in oreščkih.
  2. Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati predstavljajo pomemben del tega recepta in so prisotni v moki, sladkorju, jogurtu, malinah in oreščkih.
  3. Maščobe: Maščobe so prisotne v oreščkih, jajcih in smetani.
  4. Vlaknine: Vlaknine so prisotne v oreščkih in malinah.
  5. Vitamini in minerali: Različni vitamini in minerali so prisotni v oreščkih, jajcih, jogurtu in malinah. Na primer, oreščki so vir vitaminov B, E in mineralov, kot so magnezij, fosfor in železo.
  6. Sladkor: Sladkor je prisoten v rjaviem sladkorju, ki zagotavlja sladkost torte.
  7. Želatina: Želatina prispeva k beljakovinam v kremi in ima določeno vsebnost kolagena.

Prehranska vrednost božične torte

Spodaj je približna ocena prehranskih vrednosti na 100 gramov torte:

  • Energijska vrednost: Približno 300-350 kcal
  • Beljakovine: Približno 5-7 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 25-30 g
    • Sladkor: Približno 10-15 g
  • Maščobe: Približno 20-25 g
    • Nasičene maščobe: Približno 10-15 g
  • Vlaknine: Približno 2-3 g
  • Sol: Približno 100-200 mg

Božična torta ponuja uravnoteženo prehransko vrednost, kombinirajoč zmerno količino beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, obogatenih z vlakninami iz oreščkov in malin. Kljub nekoliko višji vsebnosti sladkorja je to priložnostna sladica, ki v zmernih količinah zagotavlja prijetno in okusno razvajanje.

Sestavine za božično torto

Za biskvit

  • 50 g moke
  • 50 g lešnikov ali drugih oreščkov
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 pecilni prašek
  • 1 žlička cimeta (ali katere druge božične začimbe, kot je kardamom, mleti klinčki …)

Za jogurtovo kremo

  • 3 lončke 180 g jogurta z okusom pečenega jabolka s cimetom
  • 1 navaden jogurt 180 g
  • 250 ml smetane za stepanje
  • 9 lističev želatine
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 8 plastičnih shooters kozarčkov

Za polnilo z malinami

  • 300 g zmrznjenih malin
  • sladkor v prahu

Postopek

Priprava biskvita

1Oreščke in rjavi sladkor zmeljemo v sekljalniku do finega. V mešanico sladkorja in oreščkov dodamo jajca in z električnim mešalnikom dobro premešamo. Dodamo moko, ki smo jo prej presejali s pecilnim praškom in cimetom (oziroma božično začimbo po želji) ter dobro premešamo.

2Maso vlijemo v nameščen pekač premera 28 cm, ki ga na dnu obložimo s papirjem za peko. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija priblizno 10-15 minut. Pečenost lahko preverimo z zobotrebcem, če ga zabodemo do dna biskvita. Če ostane suh, je biskvit pečen, drugače podaljšamo čas pečenja za še nekaj minut.

Priprava jogurtove kreme

3Navadni in sadni jogurt zmešamo s 4 žlicami sladkorja. Smetano stepemo do čvrstega. Liste želatine namočimo v hladno vodo in ko so dovolj namočeni, jih ožamemo in v kozici raztopimo z žličko in pol mleka.

4Želatino dodamo jogurtovi masi in jo z električnim mešalnikom premešamo. Nato jo nežno umešamo s sladko smetano.

5V pekač z biskvitom dodamo peki papir tudi okoli oboda (roba) in vanj vlijemo pripravljeno jogurtovo kremo. Če bomo peki papir zmočili z malo vode, ga bomo lažje poravnali in se ne bo gubal. Vzamemo plastične kozarčke in jih enakomerno razporedimo po kremi, a ne preblizu roba, da se nadev ne izlije. Porinemo jih do dna biskvita, nato jih napolnimo s hladno vodo za obtežitev (mi uporabimo kar injekcijsko brizgo).

6Torto damo v hladilnik za vsaj 8 ur ali najbolje čez noč. Preden torto postavimo pred goste, iz nje odstranimo kozarčke. To najlažje naredimo tako, da najprej iz njih odstranimo hladno vodo (znova si pomagamo z brizgo, v katero potegnemo hladno vodo) in jo zamenjamo z vročo. To bo kozarčke dovolj segrelo, da se bodo ločili od biskvita. Previdno jih potegnemo iz jogurtove kreme.

Polnilo z malinami

7V posodo stresemo zmrznjene maline (lahko tudi katero koli drugo sadje) in dodamo poljubno količino sladkorja v prahu. Več kot ene žlice sladkorja ne bomo potrebovali. Segrevamo na srednjem ognju dokler se povsem ne razpustijo. Če imamo občutek, da je polnilo pregosto, lahko dodamo malo vode in vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom.

8Polnilo ohladimo in ga previdno nalijemo v luknjice. Lahko si pomagamo z vrečko za dekoriranje. Torto po želji okrasimo in postavimo pred goste. Vsak dobi en košček s ponilom, ki se razlije, ko gost prereže rob svojega koščka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite