Račji ragu s hruško in pomarančo je jed za posebne priložnosti. Ali pa si priložnost sami naredimo, da je posebna.
Sestavine
- 2,2 kg težka raca
- žlica olja
- 15 g masla
- sol
- poper
- 1 pomaranča, neškropljena
- 3 hruške, narezane na rezine
- 30 g rjavega sladkorja
- 4 žlice vinskega kisa
- 250 ml rjave osnovne omake
- 3 žlice pomarančnega likerja
Za osnovo
- kosti hrbta
- konci peruti
- vrat in drobovina race
- žlica olja
- 1 čebula
- žlička paradižnikove omake
- 500 ml vode
Postopek
1Raco razrežemo na kose.
2Za osnovo pražimo sesekljane kosti, peruti, vrat in drobovino nekje 15 minut, da porjavi. Dodamo čebulo in prepražimo. Tekočino odlijemo, vmešamo še ostale osnovne dodatke in začinimo. Vse skupaj kuhamo približno 60 minut, da ostale le 250 ml osnove. Precedimo.
3V ponvi segrejemo olje in maslo. Kose mesa posolimo in popramo. Bedra popečemo na vsaki strani 5 minut, dodamo prsi in jih pražimo 15 minut, da porjavijo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in dušimo nekje 25 minut. Meso obračamo.
4Olupimo pomarančo, lupino narežemo na tanke rezine in jih blanširamo 2 minuti. S krhljev odstranimo belo kožico in jih narežemo na kose.
5Ko je raca skoraj že mehka, odlijemo maščobo, dodamo hruške in pražimo, dokler ni meso mehko in hruške kuhane. Meso in hruške vzamemo iz ponve, odlijemo maščobo. V ponev damo kis in sladkor ter pustimo, da povre polovica tekočine. Dodamo rjavo omako, osnovo in liker ter zavremo. Dodamo še meso in kuhamo 15 minut, zatem ga poberemo ven in dodamo hruške.
6Meso damo na krožnik in prelijemo z omako.