Slivova marmelada se kuha in kuhinja prijetno diลกi. Slivova pita je odliฤna, da nagradimo sebe in svoje bliลพnje. Sladica, ki je hitro pripravljena je narejena po starem, dobrem receptu.
Sestavine za slivovo pito
- 500 g sliv
- 400 g moke
- 200 g sladkorja
- 200 g zmehฤanega masla
- 1 jajce
- 1 ลพliฤka mletega cimeta
- 1 ลพliฤka pecilnega
- 4 ลพliฤke koruznega ลกkroba
- sok pol limone
- limonina lupinica
- sladkor v prahu za posip
- mandlji v listiฤih
Postopek
1Priลพgemo peฤico na 200 stopinj Celzija. Medtem ko se segreva, pripravimo pekaฤ ter pito. Pekaฤ velikosti 30×20 obloลพimo s peki papirjem. ฤe ga nimamo, ga namastimo z maslom.
2V posodo damo moko, pecilni, 100 g sladkorja, sol, cimet, maslo in jajce. Vse skupaj premeลกamo in le na hitro pregnetemo.
3Slive razkoลกฤiฤimo in poloviฤke razreลพemo na manjลกe kose. Posujemo jih s preostankom sladkorja (100g), koruznim ลกkrobom, naribano limonino lupinico in limoninim sokom.
4Testo razpolovimo in razvaljamo v dva enako velika pravokotnika (velikost pekaฤa). En del testa uporabimo za dno, ki ga poloลพimo v pekaฤ in nanj razporedimo slive. Drug del uporabimo, da vse skupaj pokrijmo. Zgornje testo gosto prepikamo z vilicami in peฤemo v ogreti peฤici 45 minut.
5Dobro ohlajeno pito posujemo s sladkorjem v prahu in madlji ter postreลพemo.