Prepletli smo božanske okuse in nastala je sirova torta s črnim ribezom.
Sestavine
- 100 g masla
- 300 g ovsenih kosmičev
- 1 vaniljev strok
- 500 g kremnega sira (namaza)
- 350 g ribezove marmelade
- 4 listi želatine
- 200 g črnega ribeza (in nekaj za okras)
Postopek
1Dno pekača s premerom 23 cm zaščitimo s peki papirjem, obod pekača pa z acetatno folijo.
2Piškote zdrobimo in čez prelijemo stopljeno in ohlajeno maslo. Stresemo v tortni model. Pritisnemo ob dno in damo za 20 minut v hladilnik.
3Vaniljev strok razpolovimo in z nožem odstranimo sredico, ki jo vmešamo v kremni sir. Dodamo še stepeno sladko smetano, žlico marmelade in zmes nadevamo na piškotno dno. Postavimo v hladilnik.
4Medtem pripravimo preliv. Liste želatine namočimo v vodi. Na majhnem ognju segrejemo preostalo marmelado, 1 dl vode in 50 g sadja, dodamo ožeto želatino. Ohlajen preliv prelijemo po torti in pustimo v hladilniku vsaj še 4 ure.
5Pred postrežbo po torti razporedimo še ostalo sadje. Črni ribez lahko zamenjamo z borovnicami.