Boranja z mletim mesom je samo ena razliฤica, ki ima skupno osnovo, ki se ji reฤe boranja. Lahko je mesna, zelenjavna ali pa vsebuje veฤ vrst mesa. Skupni imenovalec vsake pa je stroฤji fiลพol.
Sestavine za boranjo z mletim mesom
- 500 g stroฤjega fiลพola
- 500 g meลกanega mletega mesa
- 2 ฤebuli
- 2 veฤja paradiลพnika ali 350 g pelatov
- 2 veฤja korenฤka
- 4 stroki ฤesna
- 2 lovorjeva lista
- 1/2 ลพliฤke timijana
- 1 juลกna ลพlica sladke mlete paprike
- poper
- 1 liter juลกne osnove
- 2 ลพlici oljฤnega olja
Postopek
1Fiลพol operemo in oฤistimo ter nareลพemo na pribliลพno dva prsta ลกiroke kose. ฤe imamo fiลพol, ki je nitast, mu odstranimo ลกpico in nit. Na drobno sesekljamo ฤebulo in ฤesen ter na kolobarje nareลพemo korenje.
2Na oljฤnem olju prepraลพimo ฤebulo in nato ลกe ฤesen. Dodamo mleto meso in ga dobro zduลกimo, da izpari vsa voda iz mesa. Dodamo korenje in drobno narezan paradiลพnik oziroma pelate.
3Vse skupaj prelijemo z juลกno osnovo in dodamo fiลพol. Zaฤinimo z vsemi zaฤimbami in kuhamo pribliลพno pol ure.
4Boranja je najboljลกa, ฤe malo odstoji in jo ponovno pogrejemo.