Boranja z mletim mesom je samo ena različica, ki ima skupno osnovo, ki se ji reče boranja. Lahko je mesna, zelenjavna ali pa vsebuje več vrst mesa. Skupni imenovalec vsake pa je stročji fižol.
Sestavine za boranjo z mletim mesom
- 500 g stročjega fižola
- 500 g mešanega mletega mesa
- 2 čebuli
- 2 večja paradižnika ali 350 g pelatov
- 2 večja korenčka
- 4 stroki česna
- 2 lovorjeva lista
- 1/2 žličke timijana
- 1 jušna žlica sladke mlete paprike
- poper
- 1 liter jušne osnove
- 2 žlici oljčnega olja
Postopek
1Fižol operemo in očistimo ter narežemo na približno dva prsta široke kose. Če imamo fižol, ki je nitast, mu odstranimo špico in nit. Na drobno sesekljamo čebulo in česen ter na kolobarje narežemo korenje.
2Na oljčnem olju prepražimo čebulo in nato še česen. Dodamo mleto meso in ga dobro zdušimo, da izpari vsa voda iz mesa. Dodamo korenje in drobno narezan paradižnik oziroma pelate.
3Vse skupaj prelijemo z jušno osnovo in dodamo fižol. Začinimo z vsemi začimbami in kuhamo približno pol ure.
4Boranja je najboljša, če malo odstoji in jo ponovno pogrejemo.