Riž s sadjem je odlična kombinacija za sladico.
Sestavine
Za testo
- 60 g sladkorja
- 60 g masla
- 220 g moke
- 1 jajce
- 1 majhna žlička pecilnega praška
Za nadev
- 500 ml mleka
- 1 ščepec soli
- 1/2 nastrgane limonine lupine
- 40 g sladkorja
- 200 g riža
- 4 listi želatine
- 200 ml sladke smetane
- 250 g mascarpone sira
- 100 g skute
- 1 vaniljev sladkor
- 400 g jagodičevja, svežega
- 1 zavitek rdečega preliva za torte
Postopek
1Iz moke, masla, jajca, sladkorja in pecilnega praška zgnetemo krhko testo in ga za 30 min postavimo v hladilnik.
2Testo razvaljamo in z njim obložimo pekač za narastke, premera 26 cm, ter ga na 180 stopinj pečemo okoli 20 min. Testo ohladimo.
3Za nadev zavremo mleko, sol in limonino lupino. Dodamo sladkor in riž ter vse skupaj okoli 30 minut kuhamo na šibkem ognju. Večkrat premešamo.
4Želatino raztopimo po navodilih in jo primešamo k mlečnemu rižu. Vse skupaj damo v hladilnik za 15 minut.
5Sladko smetano stepemo in jo z mascarpone sirom, skuto in vaniljevim sladkorjem primešamo k mlečnemu rižu.
6Ohlajeno testo damo v pekač in premažemo z rižem. Vse skupaj damo v hladilnik za 60 minut.
7Za sadni nadev po potrebi očistimo jagodičevje in razporedimo po torti. Po navodilih pripravimo preliv za torte in prelijemo sadeže. Torto ponovno postavimo v hladilnik za 15 minut, da se preliv strdi.