Kako pripraviti vrhunski steak?

Znam svetuje

ฤŒas piknikov je tukaj. Mojster ลพara mora, poleg ostalega, obvladati tudi peko steaka. Ta mora biti soฤen in ravno prav peฤen.

Velikokrat meso predolgo peฤemo in postane suho in trdo. Potrebna je namreฤ prava temperatura, ฤas peke in kvalitetno meso.

Najboljลกa izbira je rib-eye steak s kostjo, ki mora prej poฤivati oziroma biti uleลพan. Tudi z roast beef lepim kosom, ne bomo zgreลกili. ฤŒe ลพelimo, da bo meso lepo peฤeno, soฤno in neลพno roza v notranjosti, ga ne smemo dati na ลพar direktno iz hladilnika. Pomembno je, da je meso na sobni temperaturi, kar pomeni, da ga iz hladilnika vzamemo vsaj pol ure pred peko.

ฤŒe imamo meso, ki je debelejลกe od dveh prstov, ga ne smemo peฤi direktno na ognju โ€“ ne glede ali je to plinski ลพar ali na oglje. Debelejลกi steak torej peฤemo stran od direktnega ognja cca 25min. Srediลกฤe mesa mora doseฤi od 46 stopinj Celzija. Ko to temperaturo doseลพemo je ฤas, da ga zapeฤemo na direktnem ognju. 2 do 3 minute na vsaki strani oziroma da doseลพemo konฤno temperaturo 52 stopinj Celzija. Manjลกe oziroma tanjลกe kose mesa, peฤemo na direktnem ognju, do temperature v sredici 52 stopinj Celzija.

Meso odstavimo, pokrijemo ali zavijemo v alufolijo in ga pustimo poฤivati 5 do 10 min. S tem doseลพemo, da sok zadrลพimo v mesu in ne odteฤe stran. Meso vedno zaฤinimo po peki. Osnovna sestavina sta sol in poper ali sol in meลกanica iz popra, koriandra, paprike in ฤilija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite