ฤas piknikov je tukaj. Mojster ลพara mora, poleg ostalega, obvladati tudi peko steaka. Ta mora biti soฤen in ravno prav peฤen.
Velikokrat meso predolgo peฤemo in postane suho in trdo. Potrebna je namreฤ prava temperatura, ฤas peke in kvalitetno meso.
Najboljลกa izbira je rib-eye steak s kostjo, ki mora prej poฤivati oziroma biti uleลพan. Tudi z roast beef lepim kosom, ne bomo zgreลกili. ฤe ลพelimo, da bo meso lepo peฤeno, soฤno in neลพno roza v notranjosti, ga ne smemo dati na ลพar direktno iz hladilnika. Pomembno je, da je meso na sobni temperaturi, kar pomeni, da ga iz hladilnika vzamemo vsaj pol ure pred peko.
ฤe imamo meso, ki je debelejลกe od dveh prstov, ga ne smemo peฤi direktno na ognju โ ne glede ali je to plinski ลพar ali na oglje. Debelejลกi steak torej peฤemo stran od direktnega ognja cca 25min. Srediลกฤe mesa mora doseฤi od 46 stopinj Celzija. Ko to temperaturo doseลพemo je ฤas, da ga zapeฤemo na direktnem ognju. 2 do 3 minute na vsaki strani oziroma da doseลพemo konฤno temperaturo 52 stopinj Celzija. Manjลกe oziroma tanjลกe kose mesa, peฤemo na direktnem ognju, do temperature v sredici 52 stopinj Celzija.
Meso odstavimo, pokrijemo ali zavijemo v alufolijo in ga pustimo poฤivati 5 do 10 min. S tem doseลพemo, da sok zadrลพimo v mesu in ne odteฤe stran. Meso vedno zaฤinimo po peki. Osnovna sestavina sta sol in poper ali sol in meลกanica iz popra, koriandra, paprike in ฤilija.
