Enostavna baklava 

Znam svetuje

Enostavna baklava. Bolj enostavnega recepta ne boste našli. Baklava je, seveda, tradicionalna slaščica, ki izvira iz Bližnjega vzhoda. Gre za sladko, večplastno pecivo, sestavljeno iz tankih plasti listnatega testa, med katerimi so nadevi iz mletih oreščkov (najpogosteje orehi, mandlji ali lešniki) ter prelito s sladkornim in medenim sirupom.

Enostavna baklava in njen okus

Okus tega recepta za enostavno baklavo je izrazito sladek, bogat in oreščkast. Oreščki v nadevu (v tem primeru orehi) dodajo globino okusa z rahlo pikantnim pridihom, ki se lepo poveže z sladkorjem. Sladkorni sirup, s katerim je prelita, prispeva k sočnosti in sladkosti ter ustvari sladko-grenak kontrast. Maslo, ki je uporabljeno za premazovanje plasti testa, dodaja bogatost in kremasto noto.

V nadevu iz mletih oreščkov najpogosteje uporabimo orehe, mandlje ali lešnike.

Hrustljavo listnato testo tvori kontrast z mehkejšim nadevom, hkrati pa poudari hrustljavost vsake plasti. Kombinacija tega hrustljavega testa, oreščkov in sirupa ustvari harmonično in zadovoljujočo izkušnjo okusov. Okus baklave je precej sladek, zato je priporočljivo uživati jo v zmernih količinah, ob spremljavi skodelice čaja ali kave za dodaten užitek.

Baklava je običajno narezana na različne geometrične oblike, najpogosteje rombove ali kvadratke, kar ji daje estetsko privlačen videz. Zaradi svoje sladkosti in kompleksnosti okusa je baklava priljubljena sladica na prazničnih in družabnih dogodkih.

Baklavo lahko uživate kot sladico ob različnih priložnostih ali obrokih:

  1. Kot sladico:
    • Baklava je tradicionalna sladica, zato jo lahko postrežemo kot sladico po obroku. Narežemo jo na kose in ponudimo gostom ob koncu obeda.
  2. S čajem ali kavo:
    • Baklavo lahko postrežete s skodelico čaja ali kave. Okus sladke baklave se dobro ujema s toplim napitkom.
  3. Kot prigrizek:
    • Nekateri ljudje baklavo uživajo kot prigrizek med dnevnimi obroki ali ob kavi.
  4. V kombinaciji z drugimi sladicami:
    • Baklavo lahko vključite v sladkorno ploščo skupaj z drugimi sladicami. To je odlična ideja za posebne priložnosti in praznične dogodke.
  5. Z jogurtom ali sladoledom:
    • Baklavo lahko postrežete z jogurtom ali sladoledom, kar ustvari zanimiv kontrast med toplim in hrustljavim ter hladnim in kremastim.
  6. S sadjem:
    • Kot dodatek k baklavi lahko postrežete sveže sadje ali kompot, kar osveži okus in teksturo.
  7. Z orehi ali lešniki:
    • Dodajte nekaj nesoljenih oreščkov ali lešnikov ob serviranju baklave za dodaten okus in hrustljavost.

Prehranska vrednost enostavne baklave

Približna prehranska vrednost za eno porcijo (1/16 recepta):

  • Energijska vrednost: Približno 370-400 kcal
  • Beljakovine: Približno 6-8 g
  • Maščobe: Približno 20-25 g
  • Ogljikovi hidrati: Približno 40-45 g
  • Sladkorji: Približno 30-35 g
  • Vlaknine: Približno 2-3 g

Baklava je precej kalorična jed, saj vsebuje oreščke, maslo in sladkor, ki so bogati z energijo.

Sestavine za enostavno baklavo

  • 1 kg vlečenega testa (ali že kupljenih plasti za baklavo)
  • 500 g grobo mletih orehov
  • 200 g sladkorja
  • 300 g masla

Za sirup

  • 1 kg sladkorja
  • 1,5 l vode
  • nekaj rezin limone

Postopek

1Vlečeno testo razrežemo na velikost pekača, pazimo, da se testo prilega stenam pekača. Maslo raztopimo, orehe premešamo s sladkorjem.

2Namastimo pekač in položimo prvo plast testa, namažemo jo z raztopljenim maslom in enako naredimo s še štirimi plastmi. Potresemo z orehi, potem naložimo tri plasti testa in znova potresemo z orehi in postopek ponavljamo, dokler ne uporabimo vseh orehov. Na vrhu naj bo pet plasti testa. Ne pozabimo vsake plasti posebej namazati z raztopljenim maslom.

3Baklavo razrežemo na rombe ali kvadrate in prelijemo s preostalim maslom. Pečemo okoli 20 minut na 180 do 200 stopinjah Celzija, dokler baklava ni zlato-rumene barve.

4Tačas ko se baklava peče, skuhamo sirup. Še vročo baklavo prelijemo z vročim sirupom. Baklava mora biti povsem prekrita s sirupom. Nič ni narobe, če plasti testa na vrhu odstopijo, ko baklavo prelijemo, saj se potem, ko sladica vpije sirup, znova lepo posedejo.

5Baklavo pustimo počivati vsaj pet do šest ur, najbolje pa čez noč.

Če te zanima …

… kako lahko izboljšaš recept za enostavno baklavo:

Dodajanje več različnih oreščkov: Namesto samo ene vrste oreščkov (na primer samo orehi), poskusite z mešanico oreščkov, kot so orehi, mandlji, lešniki in pistacije. To bo dodalo raznolikost okusa in teksture.

Uporaba kakovostnega listnatega testa: Če je mogoče, uporabite sveže pripravljeno listnato testo ali kakovostno kupljeno testo, saj bo to bistveno vplivalo na končno teksturo in okus baklave.

Dodajanje začimb: Dodajte začimbe, kot so cimet, klinčki ali kardamom v nadev ali v sirup za bolj kompleksen okus.

Uporaba medu v sirupu: Del sladkorja v sirupu lahko nadomestite z medom, kar bo prispevalo k naravni sladkosti in posebnemu okusu.

Vključitev vanilje: Dodajte vaniljev izvleček v nadev ali v sirup za izboljšanje okusa.

Dodajanje pomarančnega ali limoninega olja: Dodajte nekaj kapljic pomarančnega ali limoninega olja v sirup za osvežitev okusa.

Eksperimentiranje s teksturo: Razmislite o dodajanju hrustljave plasti (npr. zdrobljeni oreščki) med plasti testa za dodatno hrustljavost.

Z uporabo manj masla: Če želite zmanjšati vsebnost maščob, razmislite o zmanjšanju količine uporabljenega masla ali poskusite z nadomestki, kot je olje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite