Za pripravo domaฤega kvasa potrebujemo le nekaj sestavin in malce potrpljenja. Narejen je zgolj iz vode, moke in sladkorja, za fermentacijo pa je potrebnega nekaj ฤasa. Pospeลกili jo bomo, ฤe bomo dodali sadje, vendar bo okus na koncu malce kisel. Najprimernejลกa za to so jabolka. Uporabimo neolupljena, zato je najbolje, da so ekoloลกke pridelave, sicer pa jih dobro operemo.
Sestavine za domaฤi kvas
- 1,5 dl vode
- 1 ลพliฤka sladkorja
- 2 ลพlici moke
- 4 neolupljeni jabolฤni krhlji
Priprava
1V steriliziran steklen kozarec vlijemo mlaฤno vodo, sladkor in moko ter dobro premeลกamo, da ne ostanejo grudice. Zmesi nato dodamo jabolฤne krhlje brez peฤk. Kozarec dobro zapremo in pustimo dva dni na sobni temperaturi.
2Po dveh dneh iz kozarca poberemo krhlje in kvas je pripravljen!