Slana pita s šparglji je nekaj, kar morate poskusiti.
Sestavine za špargljev quiche s panceto
Krhko testo
- 250 g moke
- 125 g masla
- 1 jajce
- sol
- 2 žlici hladne vode
Nadev
- šopek svežih divjih špargljev
- 4 jajca
- 4 dl smetane za kuhanje
- 20 dag naribanega sira (edamec + parmezan)
- malo oljčnega olja
- 100 g pancete
- muškatni orešček
- sol
- poper po okusu
Postopek
1Iz sestavin zamesimo testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik.
2Testo razporedimo po dnu pekača in oblikujemo približno 2 cm visok rob. Testo spečemo tako, da po testu posujemo fižol in pečemo 15 minut na 180 °C. Ko testo preverimo in če ugotovimo, da je še preveč vlažno, ga pustimo v pečici dodatnih 5-10 minut. Testa ne spečemo do konca.
3Za nadev narežemo šparglje na koščke (polovico šopka, ki ga imamo, medtem ko tiste najlepše prihranimo za okras po vrhu pite). Uporabimo samo mehke dele in šparglje lomimo na koščke, dokler se zlahka lomijo. Trde dele lahko prihranimo za špargljevo juho.
4Šparglje popražimo na malo oljčnega olja in jih podušimo. Ko se zmehčajo, jih umaknemo z ognja in popražimo še panceto.
5Z metlico stepemo jajca, dodamo smetano, muškatni orešček, sol in poper. Vmešamo še podušene šparglje, panceto in nariban edamec. Nadev zlijemo na testo, na vrh položimo sveže cele šparglje in potresemo s parmezanom.
6Pečemo na 180°C okoli 45 minut.