Dišeča jesenska pita z bučo in kakijem.
Sestavine
Krhko testo
- 300 g moke
- 200 g masla
- 80 g sladkorja
- ščepec soli
Nadev
- 400 g bučnega pireja
- 250 g kakijev
- 3 jajca
- 130 g sladkorja
- 200 ml sladke smetane
- ščepec soli
- cimet po okusu
- 150 g nesoljenih pistacij (ali bučnih semen ali drugih oreščkov)
Postopek
1Iz sestavin za testo zamesimo krhko testo, ga zavijemo v folijo in damo za 30 minut v hladilnik. Pečico segrejemo na 180°C. Testo vzamemo iz hladilnika in ga razporedimo po okroglem pekaču. Testo pritisnemo ob dno in rob. Z vilicami ga dobro prebodemo in 15 minut pečemo v pečici.
2Bučni pire lahko pripravite po našem receptu. Kakije operemo in narežemo na koščke, če imajo koščice jih odstranimo in kakije z blenderjem zmiksamo v pire.
3V skledo damo bučni in kakijev pire, sladkor, ščepec soli, cimet in jajca in vse skupaj dobro zmešamo z električno metlico. Na koncu v nadev vmešamo še sladko smetano.
4Po petnajstih minutah iz pečice vzamemo testo in ga ohladimo. Na hladno testo damo nadev in pito postavimo v pečico. Pečemo 50 minut nato pečico ugasnemo in pito pustimo v priprti pečici, da se počasi hladi.
5Pistacije grobo nasekljamo, lahko jih zamenjamo z bučnimi semeni ali drugimi oreščki in potresemo pri robu pite. Postrežemo jo lahko mlačno ali hladno.