Zakorakajte v poletje s pristno ameriško klasiko, ki vas bo osvežila in popeljala na sladko potovanje okusov – banana split! Kljub svojem imenu, ki nas asociira na hrvaško mesto, je ta sladica pristno ameriška, in že več kot stoletje navdušuje ljubitelje sladkih užitkov.
Beseda “split” v tem primeru ne označuje razdelitve, temveč zgolj vznemirljivega srečanja treh osupljivih sestavin, ki se združijo v harmonično simfonijo okusov. Pripravite se na razpolovljeno uživanje, kjer se srečajo sladka banana, okusna vanilijeva kugla sladoleda ter bogati prelivi, da ustvarijo nepozabno doživetje vsakega grižljaja.
Pridružite se nam pri raziskovanju zgodovine in okusov banana splita, sladice, ki je postala ikona poletja!
Sestavine za banana split
- 4 zrele banane
- po 4 kepice čokoladnega, vaniljevega in jagodnega sladoleda
- 4 dl sladke smetane, od tega 1 dl za čokoladni preliv
- 1 vaniljev strok
- 30 g sladkorja v prahu
- 80 g olupljenih in grobo zdrobljenih lešnikov ali mandljev
- 4 žlice limoninega soka
- 4 kandirane višnje
- 100 g čokolade z vsaj 70% deležem kakava
- 30 g masla
Postopek
1V ponvi rahlo popražimo nasekljane, olupljene mandlje ali lešnike. V vodni kopeli stopimo na koščke nalomljeno čokolado in maslo, prilijemo še 1 dl vroče sladke smetane, dobro premešamo in malo ohladimo.
2Medtem čvrsto stepemo preostalo sladko smetano s sladkorjem v prahu in vsebino vaniljevega stroka.
3Banane olupimo, razpolovimo in pokapljamo z limoninim sokom, da ne potemnijo. Limonin sok tudi poudari okus banan.
4Pripravimo si štiri podolgovate skledice, v katerih bomo postregli sladico. Med dve polovici banane položimo po tri kepice sladoleda (po eno kepico vsakega okusa), prelijemo s stopljeno čokolado, okrasimo s stepeno sladko smetano in potresemo s popraženimi lešniki.
5Za pikico na i pa postavimo še kandirano višnjo na vrhu.