Sočna skutina pita s figami, orehi in prelita z medom.
Sestavine
- 5 fig
- pest orehov
- 2 žlički medu
Testo
- 300 g moke
- 200 g masla
- 80 g sladkorja
- ščepec soli
Nadev
- 500 g skute
- 1 kisla smetana
- 5 žlic sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 jajce
- 2 žlici pšeničnega zdroba
- sok polovice limone
Postopek
1Iz sestavin za testo zamesimo testo in ga damo za pol ure v hladilnik. Pekač namažemo z maslom in testo razpredimo po dnu in robu pekača. Pečico segrejemo na 180°C in testo pečemo z metodo slepe peke. Testo dobro prebodemo z vilicami, ga pokrijemo s peki papirjem in nanj stresemo suh fižol. Pečemo 15 minut, nato fižol in peki papir odstranimo ter pustimo, da se testo ohladi.
2Medtem zmešamo nadev. V skledo damo skuto, kislo smetano, oba sladkorja in jajce in dobro premešamo z električno metlico. Dodamo limonin sok in premešamo. Dodamo dve žlici pšeničnega zdroba in nadev zlijemo na ohlajeno testo.
3V nadev potisnemo na polovico prerezane fige, prelijemo z žličko medu in pito pečemo 30–40 minut na 200°C. Pet minut pred koncem jo potresemo z grobo narezanimi orehi in prelijemo s še eno žlico medu. Postrežemo mlačno.