Zelenjavna lazanja s pestom je okusna jed, ki se kar topi v ustih. Čeprav lazanjo povezujemo z zimo, jo dodatki svežih zelišč in temna zelenjava naredijo poletno lahkotno, trije siri – mocarela, parmezan in rikota pa dodajo kremast okus, h kateremu bazilikin pesto še kako paše.
Sestavine
Za bazilikin pesto (dobili boste cca. 1 in pol skodelico)
- 4 skodelice bazilikinih listov
- 2 stroka česna
- 1/2 skodelice pinjol (tudi makadamijin orešček)
- 1 skodelica naribanega parmezana
- 1/4 skodelice dobrega oljčnega olja
- 2 žlici limoninega soka
- slabe 1/2 čajne žličke soli
Hitro prepražene gobe
- 1 žlica dobrega oljčnega olja
- 2 stroka česna
- 1/2 čajne žličke posušenih, strtih čilijev (po želji)
- 1/4 žličke sveže mletega popra
- 2 skodelici narezanih jurčkov
- slaba 1/4 čajne žličke soli
Zelenjavni nadev
- 1 žlica dobrega oljčnega olja
- 4 skodelice očiščene, natrgane špinače
- 4 skodelice očiščenega, narezanega ohrovta
- slabe 1/2 čajne žličke soli
Sirova omaka
- 2 žlici masla
- 2 žlici moke
- 2 skodelici mleka
- 1 skodelica naribanega parmezana
Rikotin preliv
- 2 večji jajci
- 2 slabi skodelici rikote
Testo za lazanjo
- 1 skodelica na koščke natrgane mocarele
Postopek
1Najprej naredite pesto. V mešalnik dajte baziliko, nasekljan česen in oreščke. Ko se dobro povežejo, dodajte parmezan, oljčno olje, limonin sok in sol. Dobro premešano dajte v stekleno skledo in trdno prekrijte s folijo za živila.
2Pripravite gobe. Ponev segrejte, dodajte žlico oljčnega olja, sesekljan česen, koščke čilija in poper. Kuhajte eno minuto, zmanjšajte ogenj ter dodajte gobe in sol. Gobe na hitro pražite približno 4 minute, dokler ne začnejo izpuščati vode. Zatem jih dajte v skledo.
3Pripravite zelenjavo. V isto ponev, v kateri smo pražili gobe, damo žlico oljčnega olja, špinačo, ohrovt, sol in medtem mešajte. Zelenjava bo potrebovala 5 minut, da se pokuha. Iztisnite iz nje odvečno vodo in še zelenjavo dajte v svojo skledo.
4Pripravite sirovo omako. V široki ponvi raztopite maslo, umešajte moko in med nenehnim mešanjem kuhajte 3 minute. Postopoma dodajajte mleko, naj se masa ob vsakem dodatku mleka znova zgosti, preden dodate novo količino mleka. Ko dodamo vso mleko, kuhajte in pogosto mešajte še 5 minut. Odstranite z ognja in umešajte skodelico naribanega parmezana.
5Za pripravo preliva iz rikote umešajte jajca in jim dodajte rikoto, dobro premešajte, pokrijte in pustite ob strani.
6V dovolj širokem loncu zavrite vodo in skuhajte lazanje, dokler niso mehke, a še vedno čvrste. Kuhane vzamite iz vode in jih prelijte z žlico olja.
7Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Z maščobo dobro namažite posodo, v kateri boste pekli lazanjo. Na dno posode dajte 4 liste lazanje in jih premažute s polovico rikotinega namaza. Čez dajte polovico skuhane zelenjave, polovico gobje zmesi in pol skodelice pesta.
8Prekrijte z novimi listi lazanje, ponovite postopek glede plasti, prekrijte jih z listi lazanje in čeznje prelijte omako iz sira, dodajte preostalo polovico pesta in koščke mocarele. Začinite s ščepcem soli in popra.
9Posodo dajte v pečico za 30-35 minut. Ko je lazanja pripravljena, ji dovolite še 15 minut počitka, zatem jo lahko postrežete.
Nasvet
Če lazanjo želite zamrzniti, jo prej dobro ohladite na sobno temperaturo, zatem jo pokrijte s folijo za živila. V zmrzovalniku jo lahko hranite do 3 mesece. Ko jo hočete užiti, jo dajte v pečico, segreto na 170 stopinj Celzija, prej seveda odstranite folijo. Ko se bo mocarela na vrhu spet stopila in vročina prodrla do sredine lazanje, da bo začela brbotati, je lazanja pripravljena.