Če imate radi morsko hrano in testenine, je tale kombinacija edinstvena.
Sestavine
- 400 g testenin – špageti
- 1 kg majhnih školjk – vongole
- 200 ml suhega belega vina
- 100 ml paradižnikove omake
- 4 stroki česna
- 1-2 čilija, lahko posušena
- šopek svežega peteršilja
- 2 žlici domačega oljčnega olja
- sol
- sveže mleti poper
Postopek
1V večji lonec pristavimo vodo. Ko zavre, jo solimo in v njej skuhamo špagete al dente.
2Medtem pripravimo omako. Z ostrim nožem očistimo školjke, zavržemo vse, ki so odprte. Česen, peteršilj in čili drobno nasekljamo.
3Vzamemo večjo ponev, ki ima tudi pokrov, in jo segrejemo. Ko je ponev topla, dodamo oljčno olje, sesekljan česen, čili, sol, poper in polovico sesekljanega peteršilja. Pražimo nekaj minut, da česen zadiši. Vendar pazite, ne pražite predolgo, da se ne zažge in ne pogreni.
4Nato dodamo še vino, paradižnikovo omako in očiščene školjke. Ponev pokrijemo in na močnem ognju dušimo približno štiri minute. Vmes ponve ne odkrivamo, jo pa nekajkrat pretresemo. Po štirih minutah bi morale biti vse školjke odprte, če niso, pokrijemo nazaj in pustimo še nekaj minut, da se vse odprejo. Tiste školjke, ki se ne odprejo, zavržemo.
5V tem času se bodo testenine že skuhale. Dobro jih odcedimo in stresemo v ponev s školjkami, dodamo še drugo polovico nasekljanega peteršilja, eno veliko žlico domačega oljčnega olja in lahko še malo sveže mletega popra. Vse dobro premešamo in takoj postrežemo.