Vsem kdaj pa kdaj ostane kakšen kos kruha – nikar ga ne zavrzite, ampak iz njega pripravite domače krušne drobtine. Lahko jih uporabite v pohanih šnitah, kruhovih svaljkih, kruhov puding, kruhovi cmoki …
Sestavine za domače krušne drobtine
- star kruh
Postopek
1Postopek je sila enostaven: star kruh narežemo na manjše kose, razporedimo na pekač, pečico segrejemo na 60 °C in pekač potisnemo v pečico. Vratca pustimo nekoliko priprta in v nekaj urah bo kruh posušen. Vmes ga nekajkrat premešamo in ko se zdrobi v dlani, je kruh posušen.
2Stresemo ga v multipraktik in zmeljemo v drobtine. To lahko naredimo tudi z valjarjem.
3Preden damo kose kruha na pladenj, se prepričajmo, da ni začel plesneti – v tem primeru ga raje zavrzimo. Sušimo lahko vse vrste kruha, vendar moramo upoštevati, da se vsaka ne suši enako hitro.
4Polnozrnat, ajdov, koruzni, ržen in kruh s semeni se sušijo dlje časa, zato jih sušimo posebej.
5Zmlete drobtinice shranimo v steklenem kozarcu. Uporabljamo jih za paniranje, pri sladicah in podobno.
Nasvet
Drobtinam lahko primešamo posušena zelišča z našega vrta, rožmarin, peteršilj, baziliko …in take uporabimo pri paniranju piščanca. Odlične so.