Morska paella

Znam svetuje

Kljub temu, da prava ลกpanska paella vsebuje meso in morske sadeลพe, smo vam mi pripravili razliฤico z zgolj morskimi dobrotami.

Sestavine

  • 300 g riลพa
  • 1 rdeฤa paprika
  • 1 srednje velik paradiลพnik
  • 1 srednje velik korenฤek
  • 3 celi ลกkampi
  • 8 celih kozic
  • 6 klapavic
  • pest vongol
  • 150 g kalamarov 
  • pol ฤebule
  • sveลพ peterลกilj 
  • 6 strokov ฤesna
  • ลพafran (1 manjลกa vreฤka – 0,12 g)
  • oljฤno olje
  • sol in poper
  • mleta paprika v prahu

Postopek

1Pri kuhanju paelle je zelo pomembna priprava vseh sestavin.

2Na segreto olje damo 3 cele stroke ฤesna, kozice in ลกkampe. Na hitro popraลพimo in odstranimo iz ponve.  

3Kozicam odstranimo glave in ลกkampom kleลกฤe (lahko tudi glave) in iz njih naredimo juลกno osnovo. Glave in kleลกฤe damo v pribliลพno 1 l vode, dodamo korenฤek, pest peterลกilja in ฤesen, ki smo ga popraลพili, solimo, popramo in dodamo papriko v prahu. Kuhamo pribliลพni 30 minut.

4Medtem pripravimo ostalo. ฤŒebulo in ฤesen zelo drobno nasekljamo (vsako posebej) – tako drobno, da je ลพe skoraj podobno pasti. Papriko nareลพemo na majhne, paradiลพnik pa na srednje velike kvadratke. Kalamare nareลพemo na kolobarje.

5Na zmernem ognju segrejemo oljฤno olje, dodamo ฤebulo, ki jo malo posolimo in popraลพimo, da postane zlato-rjavo zapeฤena (ne zalivamo z vodo!). Ko se popraลพi, dodamo ฤesen in papriko ter praลพimo na zmernem ognju, dokler seย ne razpusti, nato dodamo paradiลพnik in ponovno praลพimo, da se razpusti. Vse skupaj mora zgledati kot pasta.

6Na koncu dodamo kalamare, jih popeฤemo in zaฤinimo z  ลพafranom. Zalijemo s 750 ml juลกne osnove, ki smo jo skuhali (na vsakih 100 g riลพa damo pribliลพno 250 ml juลกne osnove). V ponev stresemo riลพ in ga s kuhalnico samo rahlo razporedimo po celi posodi. Paelle se ne meลกa! Po potrebi dosolimo in riลพ kuhamo po navodilih na embalaลพi.

7Zadnjih 5 minut na vrh dodamo ลกkoljke, popeฤene kozice in ลกkampe in potresemo s sveลพim, nasekljanim peterลกiljem. Ogenj poveฤamo in paello pustimo , da se riลพ od spodaj zapeฤe in izpari vsa voda. Preden postreลพemo, pustimo poฤivati 5 do 10 minut, okrasimo z limono in postreลพemo v ponvi. ย 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite