Brez ajvarja si težko predstavljamo pravo pojedino z žara, recept za najboljši ajvar pa si lastijo tako Srbi kot Makedonci. Pravijo, da je najboljši ajvar narejen v Makedoniji, in sicer samo iz mesnate paprike, olja, soli, kisa in malo sladkorja.
Sestavine za makedonski ajvar
- 2,5 kg rdečih, koničastih paprik
- 125 ml olja
- 1 žlica soli
- 1 žlica vinskega kisa
- 1 žlička sladkorja
Postopek
1Kupimo zrele, srednje velike paprike, jih dobro operemo in posušimo. Če imamo žar, jih spečemo na razgretem žaru – na vsaki strani nekaj minut, da kožica na več mestih potemni. Če žara nimamo, jih spečemo v pečici, segreti na maksimum, ter prav tako vključimo žar. Pečemo 12-15 minut, nato paprike obrnemo in pečemo še 12 minut.
2Pečene paprike odlagamo v lonec s pokrovom. Ko spečemo vse paprike, jih pustimo pokrite, da se ohladijo, nato jih olupimo in očistimo semen. Odložimo jih na rešetko in pustimo čez noč, da se dobro odcedijo.
3Naslednji dan paprike zmeljemo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Zmleto papriko stresemo v lonec in na srednje močnem ognju kuhamo približno 20 minut. Večkrat premešamo.
4Olje segrejemo in vročega vlijemo v lonec s paprikami. Stalno mešamo in kuhamo še približno uro in pol, odvisno od tega, koliko vode je v paprikah. Ajvar je pripravljen, ko je toliko gost, da ostane sled, ko s kuhalnico potegnemo po dnu.
5Kozarce operemo, pečico segrejemo na 75°C.
6Tik pred koncem kuhanja dodamo sol, sladkor in kis. Vroč ajvar nalijemo v kozarce, dobro jih zapremo in postavimo za eno uro v segreto pečico. Nato pečico ugasnemo in kozarce pustimo v njej, dokler se popolnoma ne ohladijo.
7Tako pripravljen ajvar bo zagotovo počakal tudi do poletja in sezone žar zabav.