Za slajšo zimo poskrbimo že poleti z zalogo posušenih pelatov – češnjevci za sušenje niso ravno primerni, saj imajo preveč semen.
Sestavine
- 1 kg posušenih pelatov
- groba morska sol ali solni cvet
- šopek bazilike
- 250 g črnih oliv
- 250 g feta sira
- oljčno olje
Priprava
1Pelate posušimo tako, da jih narežemo na polovičko, damo na pladenj, pokrit s peki papirjem ter jih pri 50 do 70 stopinjah Celzija postopoma, v približno dveh dneh posušimo v pečici ali v gospodinjskem sušilniku, kjer sušimo sadje. Pelati so dovolj suhi, ko so še nekoliko mehki na pritisk, podobno kot suhe marelice. Med sušenjem jih posolimo z grobo soljo ali solnim cvetom.
2Med sušenjem jih tudi stisnemo skupaj drug ob drugega, saj tako izravnamo zavihane robove pelatov.
3Ko so posušeni, jih nadevamo v prej prekuhane kozarce za vlaganje. Dodamo sesekljano baziliko, razkoščičene črne olive ter narezan feta sir.
4Vse skupaj zalijemo z oljčnim oljem in kozarce neprodušno zapremo.