Presenetljivo dobra sladica in odlična kombinacija okusov.
Sestavine
- 500 g surove rdeče pese (3 do 4 srednje veliki koreni)
- 100 g masla
- 200 g temne čokolade (70 %)
- 1 vaniljev sladkor
- 250 g sladkorja
- 3 jajca
- 100 g moke
- 25 g kakava v prahu
Priprava
1Neolupljeno rdečo peso skuhamo do mehkega v pokriti posodi in v toliko vode, da je pokrita. Odcedimo jo in ko se malo ohladi, olupimo. Pri tem ne pozabimo na zaščitne rokavice, da si ne obarvamo rok.
2Ohlajeno peso na grobo sesekljamo. Čokolado na grobo sesekljamo, maslo narežemo na kockice. Peso damo v sekljalnik, dodamo čokolado in maslo ter vse skupaj sesekljamo in zmeljemo v gladko zmes. Med sekljanjem čokolada in maslo postaneta gosta, povezana zmes.
3V skledo damo sladkor, vaniljev sladkor in jajca. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da se zmes speni in naraste. Dodamo zmes pese, čokolade in masla in premešamo z žlico. Na vrh presejemo moko in kakav v prahu ter premešamo, da dobimo gladko, enakomerno zmes.
4Zmes naložimo v pekač velikosti 20 x 30 cm. Postavimo ga v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180°C.
5Pečemo približno 25 minut, da se na vrhu zapeče skorjica, sredina pod skorjico pa ostane še rahla in sočna (ko pekač potresemo, se plast pod skorjico zatrese). Pustimo pecivo v pekaču, da se popolnoma ohladi. Nato ga narežemo na kocke in posipamo s sladkorjem v prahu.