Okusna sladko-kisla pita za vse, ki imate radi sadne sladice.
Sestavine
Krhko testo
- 200 g mehke bele moke
- 150 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 1/2 žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Nadev
- 500 g brusnic
- 100 g sladkorja
- 4 liste želatine
Maslene drobtinice
- 150 g mehke bele moke
- 100 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
Postopek
1Pečico predgrejemo na 200°C. Za krhko testo velja pravilo 3-2-1, se pravi tri dele moke, dva dela masla in en del sladkorja. Vse ostale sestavine pa po okusu.
2Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom. Dodamo jajce, sladkor, ščepec soli, vaniljev sladkor in na lističe narezano maslo.
3S hladnimi rokami zgnetemo gladko testo. 2/3 testa razporedimo po dnu pekača, obloženega s peki papirjem, in ga z vilicami večkrat prebodemo.
4Tretjino testa prihranimo za rob. Testo pečemo v ogreti pečici 15 minut, oziroma dokler ni zlato-rumeno zapečeno.
5Brusnice operemo, odstranimo peclje in nezrele oziroma poškodovane. Posujemo jih s sladkorjem, dobro premešamo in malo počakamo, da spustijo sok.
6Liste želatine za 10 minut namočimo v hladni vodi, da nabreknejo. Brusnice stresemo v kozico in pristavimo na ogenj. Kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi, primešamo še namočene liste želatine, pazimo, da se dobro stopijo, premešamo in odstavimo z ognja.
7Testo ohladimo, rob pekača dobro namažemo z maslom in s preostalim testom oblikujemo približno 3 cm visok rob. Na pečeno osnovo razporedimo brusnice in pripravimo še maslene drobtine. Moko presejemo, dodamo sladkor, vaniljev sladkor in kosmiče masla. Najlažje kar z rokami oblikujemo drobtinice. Te posujemo po brusnicah in pito pečemo od 30-40 minut (do zlato-rjave barve) na 200 stopinjah Celzija.
8Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo, da se malo ohladi. Skuhamo še čaj iz brusnic in postrežemo.