Domač sok, ki je tako dober, da ga bo še prehitro zmanjkalo.
Sestavine za domač breskov gosti sok
- 5 kg breskev
- 8 l vode
- 1 žlica citronke
- 750 g sladkorja
Postopek
1Breskve olupimo, razpolovimo in jim odstranimo koščico. Za lažje lupljenje ji pomočimo v vrelo vodo, da kožica odstopi.
2V večji lonec nalijemo vodo in dodamo breskve, ki jih narežemo na manjše koščke. Kuhamo do vretja in na zmernem ognju še približno 10 minut, da se breskve popolnoma zmehčajo.
3S paličnim mešalnikom breskve zmiksamo. V sok dodamo sladkor in citronko in med mešanjem kuhamo toliko časa, da se oboje popolnoma raztopi. Če se med kuhanjem nabira pena, jo odstranimo.
4Sok nalijemo v čiste steklenice, jih dobro zapremo in pokrijemo z odejo, da se počasi hladijo. Pospravimo jih v temen in hladen prostor.