Hrustljavo ocvrti mavrahi so še en odličen način, kako pripraviti te okusne gobe. Mavrahi ali užitni smrčki rastejo samo spomladi, podobni pa so satju z globokimi udrtinami. Klobuk je jajčast in podolgovat, bet pa votel, nekoliko debelejši na dnu.
Mavrahi spominjajo na miniaturno božično drevesce. Hrustljavo ocvrti, postreženi s poljubno omako, so izjemno okusni.
Sestavine za hrustljavo ocvrte mavrahe
- 500 g mavrahov
- 200 g moke
- 1/4 žličke kajenskega popra
- 1/4 žličke česna v prahu
- 2 jajci
- 70 ml mleka
- 1 velika žlica soli+ ščepec za jajci
- olje za cvrtje
Postopek
1V veliko skledo natočimo mrzlo vodo in ji primešamo eno veliko žlico soli. Mavrahe malo očistimo in potopimo v vodo s soljo. Namakamo 20-25 minut, da vse žuželke priplavajo na površje. Sicer nam ostanejo v satju in jemo gobe z dodatki 😊.
2Jajci in mleko damo na globok krožnik ali skledo, malo posolimo in dobro premešamo. Moko zmešamo s kajenskim poprom in česnom v prahu in damo na plitek krožnik.
3Olje segrejemo na zmerno temperaturo, vanj potopimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje začnejo nabirati mehurčki, je pravšnje. Cvremo na nizki temperaturi.
4Mavrahe prerežemo na polovice, najprej jih potopimo v jajce, nato povaljamo v moki. Da dobimo res lepo hrustljavo zapečeno skorjico, ta postopek ponovimo.
5Mavrahe cvremo počasi, nekje šest minut na stran, da jih res dobro termično obdelamo, ker nam v nasprotnem primeru lahko povzročijo hude bolečine v želodcu in slabost. Če se nam olje vmes preveč segreje, ga za nekaj časa odstavimo s štedilnika.
6Ocvrte mavrahe postrežemo takoj, lahko jih še dodatno posolimo ali dodamo kakšno omako.