Hrustljavo ocvrti mavrahi so ลกe en odliฤen naฤin, kako pripraviti te okusne gobe. Mavrahi ali uลพitni smrฤki rastejo samo spomladi, podobni pa so satju z globokimi udrtinami. Klobuk je jajฤast in podolgovat, bet pa votel, nekoliko debelejลกi na dnu.
Mavrahi spominjajo na miniaturno boลพiฤno drevesce. Hrustljavo ocvrti, postreลพeni s poljubno omako, so izjemno okusni.
Sestavine za hrustljavo ocvrte mavrahe
- 500 g mavrahov
- 200 g moke
- 1/4 ลพliฤke kajenskega popra
- 1/4 ลพliฤke ฤesna v prahu
- 2 jajci
- 70 ml mleka
- 1 velika ลพlica soli+ ลกฤepec za jajci
- olje za cvrtje
Postopek
1V veliko skledo natoฤimo mrzlo vodo in ji primeลกamo eno veliko ลพlico soli. Mavrahe malo oฤistimo in potopimo v vodo s soljo. Namakamo 20-25 minut, da vse ลพuลพelke priplavajo na povrลกje. Sicer nam ostanejo v satju in jemo gobe z dodatki ๐.
2Jajci in mleko damo na globok kroลพnik ali skledo,ย malo posolimo in dobro premeลกamo. Moko zmeลกamo s kajenskim poprom in ฤesnom v prahu in damo na plitek kroลพnik.
3Olje segrejemo na zmerno temperaturo, vanj potopimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje zaฤnejo nabirati mehurฤki, je pravลกnje. Cvremo na nizki temperaturi.
4Mavrahe prereลพemo na polovice, najprej jih potopimo v jajce, nato povaljamo v moki. Da dobimo res lepo hrustljavo zapeฤeno skorjico, ta postopek ponovimo.
5Mavrahe cvremo poฤasi, nekje ลกest minut na stran, da jih res dobro termiฤno obdelamo, ker nam v nasprotnem primeru lahko povzroฤijo hude boleฤine v ลพelodcu in slabost. ฤe se nam olje vmes preveฤ segreje, ga za nekaj ฤasa odstavimo s ลกtedilnika.
6Ocvrte mavrahe postreลพemo takoj, lahko jih ลกe dodatno posolimo ali dodamo kakลกno omako.