Sušenje gob je enostavno opravilo in odličen način, kako se pripraviti na zimo. Ko jih ponovno navlažimo, lahko suhe gobe uporabimo v različnih jedeh, kot so juhe in omake, prav tako pa lahko izkoristimo tudi vodo, v kateri so se namakale, saj vsebuje bogat okus.
Če ste nabrali toliko gob, da jih ne morete porabiti svežih, je sušenje odlična rešitev. Suhe gobe so vsestransko uporabne, prav tako kot sveže, zato jih lahko mirno posušite, če ste nabrali večjo količino.
Sušenje gob je preprosto, a zahteva nekaj časa. Priporočamo, da gobe najprej narežete na tanke rezine in jih razporedite na peki papir. V pečici jih sušite pri temperaturi med 40 in 70 stopinjami Celzija približno eno uro, nato jih obrnite in sušite naprej, dokler niso popolnoma suhe. Ko so suhe, jih ohladite in shranite v dobro zaprto stekleno posodo.
Priporočamo, da gobe najprej temeljito očistite in odstranite vse črvive, poškodovane ali premehke dele. Narežete jih na pol centimetra debele rezine, nato pa jih položite na podlago iz kartona, lesa ali platna. Sušite jih na vetrovnem in sončnem mestu, lahko pa uporabite tudi električne sušilnike. Pomembno je, da gobe med sušenjem večkrat obrnete in jih čez noč shranite v zaprt prostor, da se ne navlažijo. Gobe so suhe, ko jih lahko zlahka prelomite ali zdrobite.
Pri sušenju se je treba zavedati, da niso vse vrste gob primerne za ta postopek. Sušimo lahko le čvrste gobe, kot so jurčki, polstenke ali golobice. Pred sušenjem gob ne perite z vodo, ampak jih očistite s ščetko ali papirnatimi brisačami.
Kako rehidriramo gobe?
Ko so gobe suhe, jih lahko shranite in uporabite po potrebi. Pred uporabo jih morate rehidrirati.
Rehidriranje suhih gob je preprost postopek, ki jih pripravi za uporabo v različnih jedeh.
Najbolje je uporabiti posodo, ki lahko zadrži vrelo vodo, kot je skodelica, skleda ali francoski kavni aparat (French press). Suhe gobe postavite v izbrano posodo in jih prelijte z vrelo vodo. Poskrbite, da bodo gobe popolnoma prekrite z vodo. Gobe pustite namakati od 20 minut do ene ure, odvisno od vrste in velikosti gob. Daljše namakanje omogoča gobam, da popolnoma vpijejo vodo in postanejo mehke. Ko so gobe dovolj hidrirane, jih precedite. Če uporabljate francoski kavni aparat, pritisnite na ročico, da iz gob iztisnete čim več tekočine. Če francoskega kavnega aparata nimate, lahko gobe nežno stisnete z rokami ali uporabite vilice.
Voda, v kateri so se gobe namakale, je polna okusa, zato je ne zavrzite. To tekočino lahko uporabite kot osnovo za juhe, omake ali rižote, saj bo dodala globok, umami okus vašim jedem.
Ko so gobe rehidrirane, jih lahko uporabite enako kot sveže gobe v katerikoli jedi.