Hrana, ki nas pozimi segreje

Morda vas zanima

- Oglas -

Mraz, ta spremljevalec zime, ima to lastnost, da nam šibi ledvice in jemlje energijo. Ampak zato imamo hrano, ki telesu daje toploto in vrača moč.

  • fižol
  • kostanj
  • čičerika, rdeča leča
  • krompir, sladki krompir
  • rdeče meso
  • rž, proso, ajda, rjavi riž
  • zimska zelenjava, kot so ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, buča, zelje, rdeča pesa, črna redkev, repa, krompir
  • zimsko sadje, kot so kaki, jabolka ali hruške (slednji dve najbolj v kompotu)
  • koruza
  • čebula česen
  • sol, ingver, čili, poper, hren
  • janež, kumina, cimet, klinčki, kardamom
  • med, domača marmelada, javorjev sirup

Moč, da nas segrejejo, imajo tudi:

  • rženi kruh
  • zreli siri, jogurt
  • rastlinsko mleko
  • jajca
  • oreščki (makadamija, orehi, brazilski oreščki)
  • oljčno in bučno olje
  • rdeče vino, žganje.

Tople jedi:
Topla jed je lahko ajdova kaša z rozinami in orehi, prosena kaša s suhim sadjem, zimska zelenjava z oljčnim oljem, zorjen sir in sesekljan česen, palačinke iz čičerikine ali kostanjeve moke, fižolova mineštra, skuhana rdeča pesa z bučnim oljem in nastrgano črno redkvijo.

Čaj, ki nas segreje:
Vzamemo po 1 žlico klinčkov, celega kardamoma in janeža ter jih zdrobimo v možnarju. Čaj si skuhamo sproti, in sicer vzamemo 1/4 žličke te mešanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, dodamo cimetovo palčko in počakamo 10 minut.

Zagotovo pa lahko v katerikoli čaj damo začimbe, ki nas grejejo.

Kopel, ki segreje:

  • v banjo tople vode damo prgišče njivske preslice, ki bo segrela naše ledvice in skupaj z njimi vso telo, ter se lepo namakamo. Takšna kopel prežene tudi prehlad.

Nasvet

  • bel kruh, bele testenine, bel riž, piškoti iz bele moke nam hladijo telo. Prav tako živalsko mleko, eksotično sadje in tudi ribe.
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -