Hrana, ki nas pozimi segreje

Znam svetuje

Mraz, ta spremljevalec zime, ima to lastnost, da nam šibi ledvice in jemlje energijo. Ampak zato imamo hrano, ki telesu daje toploto in vrača moč.

  • fižol
  • kostanj
  • čičerika, rdeča leča
  • krompir, sladki krompir
  • rdeče meso
  • rž, proso, ajda, rjavi riž
  • zimska zelenjava, kot so ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, buča, zelje, rdeča pesa, črna redkev, repa, krompir
  • zimsko sadje, kot so kaki, jabolka ali hruške (slednji dve najbolj v kompotu)
  • koruza
  • čebula česen
  • sol, ingver, čili, poper, hren
  • janež, kumina, cimet, klinčki, kardamom
  • med, domača marmelada, javorjev sirup

Moč, da nas segrejejo, imajo tudi:

  • rženi kruh
  • zreli siri, jogurt
  • rastlinsko mleko
  • jajca
  • oreščki (makadamija, orehi, brazilski oreščki)
  • oljčno in bučno olje
  • rdeče vino, žganje.

Tople jedi:
Topla jed je lahko ajdova kaša z rozinami in orehi, prosena kaša s suhim sadjem, zimska zelenjava z oljčnim oljem, zorjen sir in sesekljan česen, palačinke iz čičerikine ali kostanjeve moke, fižolova mineštra, skuhana rdeča pesa z bučnim oljem in nastrgano črno redkvijo.

Čaj, ki nas segreje:
Vzamemo po 1 žlico klinčkov, celega kardamoma in janeža ter jih zdrobimo v možnarju. Čaj si skuhamo sproti, in sicer vzamemo 1/4 žličke te mešanice, jo prelijemo s skodelico vrele vode, dodamo cimetovo palčko in počakamo 10 minut.

Zagotovo pa lahko v katerikoli čaj damo začimbe, ki nas grejejo.

Kopel, ki segreje:

  • v banjo tople vode damo prgišče njivske preslice, ki bo segrela naše ledvice in skupaj z njimi vso telo, ter se lepo namakamo. Takšna kopel prežene tudi prehlad.

Nasvet

  • bel kruh, bele testenine, bel riž, piškoti iz bele moke nam hladijo telo. Prav tako živalsko mleko, eksotično sadje in tudi ribe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite