Aluminij poznamo v vseh oblikah in na vsakem koraku. Vanj zavijamo celo hrano. Folija je namreč zelo priročna za shranjevanje živil, a vendar je strokovnjaki ne priporočajo.
Nekateri strokovnjaki aluminij povezujejo z raznimi obolenji, kot so multipla skleroza, razne alergije in celo Alzheimerjeva bolezen. Pred aluminijem bi se morali zavarovati tudi ledvični bolniki in ljudje, ki so pogosto nervozni, saj je aluminij hormonski motilec.
Aluminij se v stiku z vlago, kislinami in soljo sprošča v hrano, ki smo jo shranili v folijo. Nikakor v alufolijo ne zavijajmo jabolk, jedi z limono, klobas in sira. Kako vemo, ali je aluminij prisoten v izdelkih? Na izdelku v spisku sestavim bodimo pozorni na naslednje oznake: E137, E554 in E555 in vse oznake, ki vsebujejo besedo “aluminium”.
Za shranjevanje raje uporabimo steklene posode ali papir in kupujmo čim manj hrane v aluminijastih posodah. S tem bomo poskrbeli tudi za manj odpadkov in odvečne embalaže.