Klasiฤen recept, ki temelji na preprostih, a uravnoteลพenih sestavinah, iz katerih naredimo okusno kosilo.
Sestavine
- 1,2 kg oฤiลกฤenih lignjev
- 1 kg krompirja
- 400 ml paradiลพnikove omake
- 100 ml suhega belega vina
- 3 stroke ฤesna
- 1 ลพlica mlete paprike
- ลกopek sesekljanega peterลกilja
- sol in poper
- 0,3 dl oljฤnega olja
Postopek
1Lignje nareลพemo na obroฤke, lovke pa na manjลกe koลกฤke. Speremo s tekoฤo vodo in jih dobro odcedimo. Stresemo jih na papirnato brisaฤko in osuลกimo.
2V veฤji ponvi segrejemo oljฤno olje in dodamo nasekljan ฤesen, ko ta zadiลกi, v ponev stresemo lignje. Duลกimo nekaj minut, nato dolijemo vino. Na moฤnem ognju vremo nekaj minut, da izhlapi alkohol.
3Zalijemo ลกe s paradiลพnikovo omako, zniลพamo temperaturo in pokrito kuhamo 15 minut.
4Medtem krompir olupimo in nareลพemo na majhne koลกฤke. Dodamo ga v ponev, posolimo, popopramo in potresemo z mleto papriko. Lahko dodamo tudi malo pekoฤe paprike.
5Pokrito kuhamo ลกe 20 minut, da se krompir zmehฤa. Preverimo, ฤe je omaka preredka, odkrito kuhamo ลกe 5-10 minut. Odstavimo z ognja, pustimo pet minut poฤivati, pred serviranjem potresemo z nasekljanim peterลกiljem.