Bezgov sirup z meto

Znam svetuje

Ko pride pomlad, narava zaฤne pokazati svoje ฤudovite darove v obliki cvetoฤih bezgov. Prav ta ฤas je popoln za pripravo okusnega bezgovega sirupa, ki nas bo skozi vroฤe poletne mesece osveลพeval s svojo edinstveno aromo. Bezgov sirup je priljubljen v mnogih kulturah, odliฤen pa je tudi za pripravo razliฤnih pijaฤ, sladic in celo kot preliv za sladoled.

Ampak kaj, ฤe bi to tradicionalno recepturo malo spremenili? Dodajanje mete bezgovemu sirupu prinese sveลพ in poลพivljajoฤ okus, ki je kot nalaลกฤ za tople poletne dni. Meta in bezeg sta naravni kombinaciji, saj meta s svojo osveลพujoฤo aromo odliฤno dopolnjuje sladko-kiselkast okus bezga.

Priprava bezgovega sirupa z meto ni samo enostavna, temveฤ je tudi izjemno zadovoljivo opravilo, saj z njim lahko ustvarjamo lastne naravne pijaฤe. Brez umetnih dodatkov, brez preveฤ sladkorja โ€“ le naravni okusi, ki jih ponuja mati narava.

Sestavine za bezgov sirup z meto

  • 1 l vode
  • 10 bezgovih cvetov
  • 3 vejic melise
  • 1 neลกkropljena limona
  • 50 g citronke
  • 700  g sladkorja

Postopek

1V veฤji lonec damo vodo, sladkor in citronko. Pristavimo na ogenj in ob stalnem meลกanju segrevamo toliko ฤasa, da se sladkor stopi, pri tem pa vode ne zavremo. Odstavimo in pustimo, da se sladka tekoฤina ohladi.

2Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bliลพini ceste, ali drugih onesnaลพevalcev. Nabiramo jih v lepem sonฤnem vremenu, vsaj tri dni po deลพju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uลกi. Poreลพemo jim debelejลกa stebla, da ostanejo samo cvetovi.

3Oฤiลกฤene bezgove cvetove prelijemo z ohlajeno sladko vodo. Primeลกamo ลกe metine listiฤe. Na vrh pa  naloลพimo kolute limone. Pustimo stati od en dan.

4Naslednji dan sok precedimo in nalijemo v ฤiste steklenice. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

5Ponudimo meลกanega z vodo in kockami ledu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite