Ko pride pomlad, narava zaฤne pokazati svoje ฤudovite darove v obliki cvetoฤih bezgov. Prav ta ฤas je popoln za pripravo okusnega bezgovega sirupa, ki nas bo skozi vroฤe poletne mesece osveลพeval s svojo edinstveno aromo. Bezgov sirup je priljubljen v mnogih kulturah, odliฤen pa je tudi za pripravo razliฤnih pijaฤ, sladic in celo kot preliv za sladoled.
Ampak kaj, ฤe bi to tradicionalno recepturo malo spremenili? Dodajanje mete bezgovemu sirupu prinese sveลพ in poลพivljajoฤ okus, ki je kot nalaลกฤ za tople poletne dni. Meta in bezeg sta naravni kombinaciji, saj meta s svojo osveลพujoฤo aromo odliฤno dopolnjuje sladko-kiselkast okus bezga.
Priprava bezgovega sirupa z meto ni samo enostavna, temveฤ je tudi izjemno zadovoljivo opravilo, saj z njim lahko ustvarjamo lastne naravne pijaฤe. Brez umetnih dodatkov, brez preveฤ sladkorja โ le naravni okusi, ki jih ponuja mati narava.
Sestavine za bezgov sirup z meto
- 1 l vode
- 10 bezgovih cvetov
- 3 vejic melise
- 1 neลกkropljena limona
- 50 g citronke
- 700 g sladkorja
Postopek
1V veฤji lonec damo vodo, sladkor in citronko. Pristavimo na ogenj in ob stalnem meลกanju segrevamo toliko ฤasa, da se sladkor stopi, pri tem pa vode ne zavremo. Odstavimo in pustimo, da se sladka tekoฤina ohladi.
2Bezgove cvetove nabiramo tam, kjer ni v bliลพini ceste, ali drugih onesnaลพevalcev. Nabiramo jih v lepem sonฤnem vremenu, vsaj tri dni po deลพju. Cvetov ne peremo, jih pa temeljito pregledamo, ker imajo velikokrat uลกi. Poreลพemo jim debelejลกa stebla, da ostanejo samo cvetovi.
3Oฤiลกฤene bezgove cvetove prelijemo z ohlajeno sladko vodo. Primeลกamo ลกe metine listiฤe. Na vrh pa naloลพimo kolute limone. Pustimo stati od en dan.
4Naslednji dan sok precedimo in nalijemo v ฤiste steklenice. Dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.
5Ponudimo meลกanega z vodo in kockami ledu.