Cezarjeva solata z jabolki

Znam svetuje

Cesarjeva solata je postala ena najbolj priljubljenih solat na svetu, a njene korenine segajo v 1920 leta. Izum solate se pripisuje italijanskemu restavratorju Cesareju Cardiniju, ki je upravljal restavracije v Mehiki in Zdruลพenih drลพavah Amerike. Po pripovedovanju njegove hฤere Rose je Cardini ustvaril to ikoniฤno jed 4. julija 1924 v svoji restavraciji Caesar’s v hotelu Caesar v Tijuani. Ta datum je bil poseben, saj je Cardini zaradi izฤrpanih kuhinjskih zalog improviziral z omejenimi sestavinami.

Cesarjeva solata je tako nastala iz preprostih sestavin, ki jih je imel na voljo, vendar se je kmalu uveljavila kot simbol kulinariฤne inovacije. ฤŒeprav je ลพivel v San Diegu, je Cardini pogosto delal v Tijuani, kjer se je izognil omejitvam prohibicije. Nekateri ฤlani njegovega osebja pa trdijo, da so oni tisti, ki so ustvarili to legendarno jed. V vsakem primeru je Cesarjeva solata postala svetovni kulinariฤni fenomen, ki ga morate poskusiti.

Sestavine za Cezarjevo solato z jabolki

Za solato

  • 1 glava rimske solate (narezana na veฤje kose)
  • 1 veliko jabolko (narezano na tanke rezine, lahko uporabite katero koli sladko ali kislo sorto po vaลกem okusu)
  • 100 g kruhovih kock (kruลกne kocke lahko pripravite doma ali uporabite kupljene)
  • 50 g naribanega parmezana za posip
  • 2 ลพlici oljฤnega olja

Za preliv

  • 1 jajce
  • 1 ลพlica Dijon gorฤice
  • 1 ลพlica limoninega soka
  • 1 ฤajna ลพliฤka Worcester omake
  • 2 stroka ฤesna (drobno sesekljana)
  • 4 fileti inฤunov (drobno sesekljani)
  • 100 ml oljฤnega olja (ekstra deviลกkega)
  • 50 g sveลพe naribanega parmezana
  • sol
  • sveลพe mlet ฤrni poper

Postopek

1V manjลกi posodi zdruลพite jajce, Dijon gorฤico, limonin sok, Worcester omako, drobno sesekljan ฤesen in inฤune.Meลกanico dobro premeลกajte, nato pa poฤasi dodajajte oljฤno olje, medtem ko nenehno meลกate, da se vse sestavine dobro poveลพejo. Dodajte nariban parmezan in ลกe enkrat premeลกajte. Po okusu dodajte sol in sveลพe mlet ฤrni poper.

2Kruลกne kocke pokapajte z oljฤnim oljem in jih enakomerno razporedite po pekaฤu.Pecite v predhodno ogreti peฤici na 180ยฐC pribliลพno 10 minut ali dokler niso zlato zapeฤene in hrustljave. Med peko jih enkrat obrnite.

3V veliko skledo dajte narezano rimsko solato in tanke rezine jabolka. Dodajte pripravljene kruลกne kocke in prelijte s prelivom. Neลพno premeลกajte, da se vse sestavine enakomerno obloลพijo s prelivom.

V naลกi spletni trgovini se nahajajo vrhunski izdelki po neverjetnih cenah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite