Porova omaka

Znam svetuje

Porova omaka je kremasta, aromatiฤna in obogatena z osveลพujoฤim okusom ingverja. Omako serviramo kot prilogo razliฤnim jedem. Odliฤno se poda k testeninam, riลพu, krompirju in zelenjavnim jedem, kot tudi z mesu ali ribam.

Por spada v druลพino ฤebulnic (Alliaceae L.) in je botaniฤni sorodnik ฤebule, ฤesna in ลกalotke. Najbolj cenjeni deli pora za kuhanje so beli in svetlo zeleni deli. Ima znaฤilno sladkasto-aromatiฤno noto, ki se odliฤno dopolnjuje z razliฤnimi okusi. Por je odliฤen vir vitaminov, kot sta vitamin K in vitamin C. Prav tako vsebuje folat, vitamin B6, mangan, ลพelezo, in kalij. Je resniฤno vsestranska in okusna zelenjava, ki jo lahko vkljuฤite v razliฤne jedi ter uลพivate v njenih prehranskih in kulinariฤnih koristih.

Sestavine za porovo omako

  • 2 veฤja pora, beli in svetlo zeleni deli, narezani na tanke obroฤke
  • 2 ลพlici masla
  • 200 ml mleka (lahko uporabite tudi rastlinsko mleko, kot je ovseno ali mandljevo mleko)
  • 2 ลพliฤki sveลพe naribanega ingverja
  • sol
  • poper
  • sveลพa zeliลกฤa (npr. peterลกilj) za posip

Postopek

1V veฤji ponvi segrejemo maslo na srednji temperaturi. Dodamo narezane porove obroฤke in ingver ter jih praลพimo pribliลพno 5 minut, da se por zmehฤa in ingver sprosti svojo aromo.

2Poฤasi prilijemo mleko v ponev s porom in ingverjem. Meลกamo, da se por enakomerno prepoji z mlekom.

3Nadaljujemo kuhanje pora in ingverja v mleku, dokler se por ne zmehฤa in omaka se zgosti, kar obiฤajno traja pribliลพno 10-15 minut.

4Dodamo sol in poper, lahko tudi ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka po okusu. Muลกkatni oreลกฤek omaki doda pridih toplih zaฤimb.

5Med kuhanjem obฤasno premeลกamo, da se omaka enakomerno zgosti in okusi se dobro prepojijo.

6Ko je porova omaka pripravljena, jo odstavimo s ลกtedilnika. Po potrebi preverimo okus in prilagodimo zaฤimbe.

7Pred serviranjem posujemo omako s sveลพimi zeliลกฤi, kot je npr. peterลกilj, kar bo omaki dodalo sveลพino in barvitost.

8Uลพivamo v tej kremasti porovi omaki z osveลพujoฤim okusom ingverja, ki bo popestrila okus vseh jedi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite