Testo za odliฤno domaฤo pizzo.
Sestavine za testo za pizzo
- 300 g bele moke
- 180 g mlaฤne vode
- 1/2 dcl oljฤnega olja
- 1/4 kocke kvasa
- manjลกa ลพliฤka soli
- 1/2 ลพliฤke sladkorja
Postopek
1V mlaฤno vodo, damo malo sladkorja in vanjo nadrobimo kvas. Premeลกamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.
2Belo moko presejemo v skledo, ji vmeลกamo sol in prilijemo oljฤno olje ter vodo s kvasom. Z vilicami premeลกamo, da se vsa moka napoji z vodo in testo stresemo na pomokano povrลกino. Testo mesimo toliko ฤasa, da postane gladko in voljno. Oblikujemo ga v hlebฤek in vrnemo v posodo, ki jo malo pomokamo, pokrijemo in pustimo da vzhaja na dvojno koliฤino.
3Vzhajan hlebฤek razdelimo na polovico in oblikujemo v 2 kroglici. Peฤico segrejemo na 250ยฐC, oziroma na najviลกjo moลพno temperaturo. Testo raztegnemo in pizzo obloลพimo s sestavinami po ลพelji. Peฤemo jo v segreti peฤici 10 minut, oziroma toliko, da se rob in dno lepo rjavkasto obarvata. ฤas peฤenja je odvisen od temperature v peฤici.
Nasvet
4Testa za pizzo nikoli ne valjamo, ker s tem testo potlaฤimo in uniฤimo vse zraฤne mehurฤke, ki so nastali z vzhajanjem. Testo oblikujemo in raztegujemo z rokami, laลพje nam bo, ฤe si jih malo namaลพemo z oljem. Testo raztegujemo iz sredine navzven in tako potiskamo zraฤne mehurฤke proti robu.
5Olje, ki ga dodamo v testo, bo poskrbelo za boljลกo elastiฤnost testa.
6Koliฤina vode, ki jo uporabimo za pripravo testa, je odvisna od moke in vsebnosti glutena v moki. Za ฤisto obiฤajno testo za pizzo naฤeloma na kilo moke uporabimo 600 ml vode, da doseลพemo 60% hidracijo.
