Rižota iz mavrahov

Morda vas zanima

- Oglas -

Mavrahi ali užitni smrčki spadajo med najokusnejše gobe na svetu. Meso je nežno, krhko in izjemno okusno. Nabiramo jih spomladi, od marca do maja, odvisno od temperatur in nadmorske višine. Mavrahe je potrebno pred užitjem dobro termično obdelati, saj so surovi neužitni.

Sestavine

  • 300 g mavrahov
  • 350 g riža arbirio
  • 2 žlici masla
  • 2 stroka česna
  • 1 velika čebula
  • 1 dl belega vina
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici kisle smetane
  • 120 g parmezana – sveže nariban + nekaj lističev za okras
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 žlička svežega timijana + nekaj vejic za okras

Priprava

1Najprej dobro očistimo mavrahe. Lahko jih za nekaj minut potopimo v hladno vodo, saj se v porah rade zadržujejo mravlje in mušice, v vodi pa bodo hitro priplavale na vrh. Mavrahe prerežemo po dolžini in zatem na rezine.

2Maslo stopimo v večji ponvi in na njem najprej prepražimo nasekljano čebulo, nato pa dodamo še česen. Dušimo še približno minuto, da česen zadiši, nato stresemo v ponev očiščene in narezane smrčke, posolimo in dodamo še timijan. Med mešanjem kuhamo še dve minuti, da mavrahi spustijo tekočino.

3Dodamo riž in dobro premešamo, da se okusi prepojijo. Zalijemo z vinom, mešamo toliko časa, a izhlapi polovica tekočine.

4Zalijemo z dvema zajemalkama vroče juhe in med rednim mešanjem kuhamo toliko časa, da se tekočina popolnoma vpije.

5Zalijemo z naslednjo zajemalko, pustimo, da se tekočina vpije in tako nadaljujemo, dokler ni riž kuhan, a ne razkuhan, ostati mora še čvrst. To traja približno 20 minut.

6Kuhani rižoti primešamo kislo smetano in nariban parmezan. Razdelimo jo na štiri krožnike in okrasimo z lističi parmezana in timijanom.

Prejšnji članekMavrahi v kremni omaki
Naslednji članekAvokadov namaz s skuto
- Oglas -

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas -

Ne spreglejte

- Oglas -

Morda vas zanima tudi

- Oglas -